Selamat petang, lama sudah tekak teringin nk mkn sayur lemak labu campur daun2 kayu hijau. Keliling rumah jumpa la secekak pucuk ubi. Tgk pucuk manis semua tak ada pucuk mana pg pun x pasti.
Masak Lemak Labu dan Pucuk Ubi
Resipi : rosaliza
Bahan2
Sebelah labu sederhana kecil
Pucuk ubi di petik2 dan celur
1/2 Labu bawang besar*
7 tangkai cili padi*
Sekotak santan
Kunyit hidup*
Garam
Ikan bilis
Sedikit serbuk lada hitam
1 sudu secukup rasa
Air
Cara2.
Blend bahan bertanda*.
Kupas labu dan potong kecil. Masukkan ke dlm periuk bersama bahan blend dan secawan air, ikan bilis dan serbuk lada hitam. Masak hingga labu agak lembut.
Kemudian masukan pucuk ubi yg telah di celur lembut, santan dan air ikut kepekatan yg di ingini.
Perasakan secukup rasa. Siap....
Friday, January 5, 2018
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Post a Comment