Memandangkan ikan yg sesuai utk buat kerabu x ada dlm esbox, maka saya ganti guna ikan sardin dlm tin 3 ketul kecil. Ingatkan hanyir ke apa, rupanya sedap juga mcm ikan segar biasa juga
Jomm semak resepi kut ada yg teringin nk mkn kerabu nangka. Semua kalo kerabu kelantan style ni guna isi ikan ya
Kerabu Nangka
Resipi : embunrosaliza.blogspot.my
Bahan2
Nangka muda di rebus empuk
1 labu bawang besar*
3 ulas bawang putih*
Sedikit halia*
Lada hitam serbuk
3 ekor ikan sardin dlm tin*
1 cawan kelapa parut di goreng tanpa myk
1 cawan santan
Garam
Gula
Secukup rasa
Air limau kasturi
Cara2
Blender kering atau tumbuk bahan bertanda (*)
Kelapa digoreng hingga kuning, kemudian masukkan bahan yg di blend atau tumbuk tadi.
Gaul2 biar mesra dan agak kering air bawang.
Masukkan garam gula dan secukup rasa.
Panaskan santan td, kemudian gaul mesra nangka, santan dan kelapa td.
Sesuaikan rasa
Boleh di tambah perahan air limau kasturi
Siappp
2 comments:
Ai la ni sejak jd remaja purba ni nako² ni marah siket..makan seulas pun angin..Kalu hok muda ni xtau la kot² ok
Post a Comment