Sedap sepanjang masa puding sagu ni cepat di masak sedap di makan.
RESEPI: PUDING SAGU GULA MELAKA
Kongsi bersama : rosalizahttp://embunrosaliza.blogspot.my
Sagu:
- 1cawan biji sagu (warna putih)
- 1 liter air
- 1 helai daun pandan simpul
- Pewarna kegemaran
- Rendam biji sagu lebih kurang setengah jam.Kemudian toskan
- Didihkan air bersama daun pandan.Masukkan biji sagu ke dalam air yg mendidih tadi
- Masak hingga sagu nertukar jernih.tutp api dan biarkan seketika
- Toskan sagu dan lalukan dibawah air paip yang mengalir.Untuk buang kanji
- Bahagikan sagu kepada beberapa bahagian.Titiskan warna kegemaran masing.Kacau guna garfu
- Masukkan ke dalam acuan.Sejukkan
Untuk Manisan
- 1 ketul gula melaka/gula nipah/gula kabung
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/2 cawan air
- 1 helai daun pandan simpul
- Satukan suma bahan, masak hingga gula larut dan pekat kemidian tapis
Keluarkan sagu dari acuan, curahkan susu cair dan juga kuah gula melaka.
Note: Puding ni sedap dimakan bila disejukkan beberapa jam.
Cnp dr Teratak Mutiara Kasih
6 comments:
Post a Comment