Untuk tidak menjadi haru biru doh lembek ke apa.
Kita guna air sedikit sahaja sbb telur pun gred AA.. alhamdulillah menjadi dgn jayanya dpt 15 biji pau 14 saiz biasa dan sebiji buat bentuk suka suki kesnya nk letak inti kacang byk2 dlm tu.. yg pelik tu mesti mama yg punya hehhe
Ini spesial untuk mama isi inti byk3
Faktor flash jadi kaler kekuningan
Sebenarnya kaler mcm ni.. x cukup cahaya matahari guna flash jadi kuni
Yg penting sedap
Pau Gebu
Cnp : yatiememories
Kongsi bersama : rosaliza aka syazaliza
Bahan-Bahan
- 1 kg tepung gandum*
- 1 sudu teh baking powder*(bahan bertanda * diayak bersama)
- 1 sudu teh garam
- 1/2 cwn minyak masak
- 2 1/4 cwn air
- 11 gm yis
- 1 sudu makan gula
- 2 sudu makan susu pekat manis
- 1 biji telur
Cara2nya
- Dalam mangkuk besar, ayakkan bersama tepung dan b.powder.
- Kacau bhn diatas hingga gula larut.
- Tuangkan sikit2 ke dlm tpng hingga menjadi doh tak melekat ditangan. Biarkan 5 minit.
- Ambil sedikit doh, leperkan & masukan inti pilihan, kemaskan dan alaskan dngn plastik/kertas minyak yg di potong kecil. Susun dlm loyang dan jarak2kan sedikit.
- Biar hingga doh naik 1 kali gnda (jngn terlalu naik, dah penuh 2 loyang pengukus saya mula mengukus)
Kukus 7-10 minit (saya kukus 7 minit shj) balut tudung pengukus - Buka tudung pengukus dan angkat kuih pau. Sejukkan di redai kek dan bolehlah di makan.
4 comments:
Post a Comment