Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, April 23, 2020

KARIPAP SARDIN

Assalamualikum, terlebih rajin sikit hari ni, buat karipap sardin frozen, senang nnt lpa terawih x ada apa nk kudap kita goreng kan karipap, suka sangat buat karipap sardin sbb senang dan cepat. Resipi mcm biasa gna resipi Tun Telani

KARIPAP SARDIN
Reseipi : Tun Telani


BAHAN - BAHAN
  • 4 c tepung
  • 2 tbs margerin
  • 1/2 c oil
  • 3/4 c air
  • 1/2 tsp garam
cara-cara:

  • panaskan margerin + minyak dlm periuk. tutup api.
  • tengah panas2 tu, masukkan tepung dlm periuk td dan gaul guna garpu (jgn guna tangan, melecur nnti).
  • dh sejuk siket, campur garam n air.
  • Uli-uli.. siap! buleh wat karipap ikot suka inti apa..
INTI
5 biji Kentang potong dadu
Setin sardin besar
3 ulas Bawang putih 
1 biji Bawang Holland 
1 sudu besar serbuk kari ikan
Garam dan secukup rasa
Myk utk menumis

Cara2
Potong dadu kentang kemudian rebus hingga empuk.
Potong dadu bawang holand dan bawang putih.
Saya guna food prosseser je.
Panaskan sedikit myk, tumis bawang hingga naik bau kemudian masukkN rempah kari ikan, kemudian masukkan ikan sardin, sambil2 tu lenyek2 kan ikan sampai hancur. Masukkan kentang gaul sebati. Perasakan dgn secukup rasa dan garam. Kacau sebati.


Untuk frozen, goreng sekejap karipap kemudian simpan dlm peti sejuk

2 comments:

Alhamdulillah. Jimat masa nanti waktu nak buat persiapan berbuka, nyahbeku, goreng saja.
 
Suka karipap sardin.
Biasanya beli stok frozen aje
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...