KARIPAP SARDIN
Reseipi : Tun Telani
BAHAN - BAHAN
- 4 c tepung
- 2 tbs margerin
- 1/2 c oil
- 3/4 c air
- 1/2 tsp garam
- panaskan margerin + minyak dlm periuk. tutup api.
- tengah panas2 tu, masukkan tepung dlm periuk td dan gaul guna garpu (jgn guna tangan, melecur nnti).
- dh sejuk siket, campur garam n air.
- Uli-uli.. siap! buleh wat karipap ikot suka inti apa..
INTI
5 biji Kentang potong dadu
Setin sardin besar
3 ulas Bawang putih
1 biji Bawang Holland
1 sudu besar serbuk kari ikan
Garam dan secukup rasa
Myk utk menumis
Cara2
Potong dadu kentang kemudian rebus hingga empuk.
Potong dadu bawang holand dan bawang putih.
Saya guna food prosseser je.
Panaskan sedikit myk, tumis bawang hingga naik bau kemudian masukkN rempah kari ikan, kemudian masukkan ikan sardin, sambil2 tu lenyek2 kan ikan sampai hancur. Masukkan kentang gaul sebati. Perasakan dgn secukup rasa dan garam. Kacau sebati.
Untuk frozen, goreng sekejap karipap kemudian simpan dlm peti sejuk
2 comments:
Biasanya beli stok frozen aje
Post a Comment