Assalamualaikum dan selamat pagi buat semua. Fua tiga hari ni suka sangat masak gulai darat kelantan ni. Selalu panggil gulai kuning.
Hari tu masa blk kg, ada makan sarapan pagi kat kuala Krai gulai kuning, dia guna ikan keli, sedap yakmat rasa gulai kuah dan ikan keli tu, langsung x ada rasa hanyir ikn.
Masak kali ni saya guna ikn keli salai, daun kaduk dan kulat sisir. Resipi di bawah saya letak basic msk gulai darat.
Gulai Darat Kelantan
Resipi olahan : Rosaliza aka SyazaLiza
BAHAN2
1. 1 inci kunyit hidup *
2. 1 inci lengkuas*
3. 1 labu bawang besar *
4. 2 sudu cili kisar
5. Santan pekat
6. 1 keping asam keping
7. Sedikit Nise
8. Garam, serbuk secukup rasa
9. Ikan keli ( saya salai dulu) kalau goreng pun boleh, kalau x goreng lumurkan garam kunyit terlebih dahulu ) boleh juga guna siput atau lala
10. Daun kesum atau daun kaduk ( ramas2 dan potong kecil
11. Kulat sisir ( basuh dgn garam, ramas2 lps tu cuci bersih
CARA
1. Blender bahan bertanda *
2. Masukkan kedlm periuk bahan kisar tadi, masuk kan sedikit air, kulat sisir masak hingga mendidih.
3. Masukkan asam keping garam secukup rasa.
4. Masukkan santan, ikan, daun kesum atau daun kadok.
5. Sesuaikan rasa.
6. Rasa mesti la pedas2 manja, lemak dan sedap.
Sesuai juga utk gulai ikan tongkol tetapi ikan tongkol kena rebus terlebih dahulu bersama asam garam.
Yang ni mkn kat kedai guna ikan keli dan daun kesum, sedap kena dgn sambal yg pedas2 manja. Boleh bg 5*
Friday, July 17, 2020
Gulai Darat / Gulai Kuning / Gulai Lengkuas Kunyit ( kuah kunyit)
Posted by
EmbunRosaliza
at
Friday, July 17, 2020
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
Numpang promo ya Admin^^
ayo segera bergabung dengan kami di ionqq^^com
dengan minimal deposit hanya 20.000 rupiah :)
Kami Juga Menerima Deposit Via Pulsa & E-Money
- Telkomsel
- XL axiata
- OVO
- DANA
segera DAFTAR di WWW.IONPK.ME :-*
add Whatshapp : +85515373217 ^_~
Post a Comment