Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, July 16, 2020

Pulut Seri Muka Durian


Musim durian dah kembali, saya suka makan pulut durian santan dan nise. Anak2 x berapa suka sangat mkn mcm ni,

Walaupun x suka durian mentah  tp bila di buat pulut seri muka, semua pakat makan dan kata sedap, lg suka mcm ni kata mereka.



 Dua kali buat sebenarnya. Yg atas ni guna santan kotak. Lepas tu letak kaler kuning lemon. Kaler muda sikit



Yg ni guna santan segar, ank2 kata yg ni lagi sedap.


Pulut Seri Muka Durian
Cnp : Yatiememories
Kongsi bersama : embunrosaliza @ syaza liza

Bahan Lapisan Bawah (loyang 10 inci)
  • 2 cawan pulut
  • 2 cawan santan cair
  • 1 sudu kecil minyak
  • sedikit garam
Cara-Caranya
  1. Cuci pulut dan rendamkan dlm 4 jam.
  2. Masukkan pulut ke dlm loyang yg telah di alas plastik dan tuangkan santan cair yg bercampur sedikit garam. Tambahkan sedikit minyak dan kukus selama 30 minit.
  3. ** Sementara menunggu bahagian bawah/pulut masak, kita bolehlah menyediakan bahan2 utk lapisan atas.
  4. Setelah masak, angkat dan tekan2kan sehingga padat.
  5. Masukkan ke dlm kukusan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.
Bahan Lapisan Atas
  • 3 cawan santan
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 biji telur
  • 1 cawan isi durian
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung tepung kastard
  • 1/4 cawan tepung beras
  • 1 s/k garam
Cara-Caranya
  1. Satukan santan, gula, telur dan isi durian ke dalam blender dan kisarkan.
  2. Masukkan tepung gandum, tepung kastard dan garam.... kisar lagi.(kalau blender tak muat, blend separuh2..)
  3. Masukkan ke dlm periuk dan kacau sehingga sebati. Tambahkan sedikit pewarna kuning.
  4. Masak sebentar bahan lapisan atas sehingga naik wap dlm 10 minit dan sentiasalah di kacau guna whisk sehingga adunan menjadi seakan2 susu pekat.
  5. Tuangkan adunan keatas pulut dan kukus lagi selama 20 minit dengan api sederhana.
  6. Bila kuih sudah masak, angkat dan sejukkan. Bila dah sejuk, barulah dipotong dngn menggunakan pisau plastik dan hidangkan.
**Guna 2 biji kelapa, asingkan santan pekat dan santan cair. Kalau guna santan kotak 200ml setiap satu, gunakan 2 kotak. 100ml santan pekat dan selebihnya air utk kuantiti santan cair. 300ml santan pekat dan selebihnya air utk adunan santan pekat. Selamat mencuba.

6 comments:

Cantik kejadian kuihnya tu!
Di LD, baru dua tiga hari lepas nampak selonggok dua durian. Biasanya musim di Malaya dah nak sampai penghujung, di sini baru bermula.
 
Dekat sini durian perak dah hujung2 dh. Durian pahang ada lg amie. X sama agaknya durian Sabah dgn semenanjung Amie
 
nampak sedap kejadiannya
 
Alhamdulillah, ank2 suka pula bila jdi kuih mcm ni WP
 
perghhh padu ni liza..nyum nyum nyumm!
 

Numpang promo ya Admin^^
ayo segera bergabung dengan kami di ionqq^^com
dengan minimal deposit hanya 20.000 rupiah :)
Kami Juga Menerima Deposit Via Pulsa & E-Money
- Telkomsel
- XL axiata
- OVO
- DANA
segera DAFTAR di WWW.IONPK.ME :-*
add Whatshapp : +85515373217 ^_~
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...