Assalamualikum dan salam sejahtera buat semua yg singgah di Blog Embun. Peder, pertama kali dengar masa blk dari Ziarah Kubur Pahlawan Mat Kilau. Singgah di Cafe Mat Kilau, bersembang dgn org kg situ. Dia kata kg Pulau Tawar x panggil budu tp panggil peder. Peder ni sangat popular kalau ada kenduri2, mesti sekawah buat. Cik Embun biasa la bertanya mcm2, sbb nampak menarik dan sedap.
Pertama sekali tanya dia buat mcm mana dan bahan2 utama je. Dia ckp la pucuk ubi kayu, pucuk kaduk, terung manggor, daun kaduk, daun kunyit. Lps tu kunyit santan. Kat kepala dah terbayang bahan mcm untuk buat masak tempoyak daun kayu.
Blk rumah terasa nk mencuba resipi ni, google cari PEDER x jumpa pula, lps tu bila cuba Sambal Peder baru ada jumpa. Makanan tradisi org pagang di sekitar Jerantut.
Yang saya masak ni x boleh nak mengaku masakan ori pahang, saya buat ikut bahan2 yg ada dan lagi satu saya x pernah rasa mcm mana rasa sebenar peder ni. Yg saya masak ni sedap juga, ada rasa pedas2 manja.
PEDE ATAU SAMBAL BUDU
Resipi dan Olahan : embunrosaliza
BAHAN2
Pucuk Ubi#
Jantung pisang#
Daun kaduk di hiris nipis
Daun kunyit hiris
Terung Manggor di celur
Serai di ketuk
Sedikit bawang merah*
Sebatang Serai *
Kunyit Hidup*
Ikan bilis*
Cili padi*
Santan kotak
Asam keping 1
Garam
Secukup Rasa
Sedikit Nisan
CARA2
1. Celur bahan bertanda# kemudian di hiris nipis. Masukkan kedalam periuk
2. Hiris daun kaduk dan daun kunyit
3. Blender bahan bertanda*
4. Satu kan semua bahan dan perasa kedlm periuk. Masak hingga agak pekat.
5. Sesuaikan rasa
0 comments:
Post a Comment