Monday, November 16, 2009

Kek Lapis Holiday inn



Salam buat semua, Kek Lapis yang paling cantik aku buat, tapi tak secantik tuan punya resepi ni..siapa lagi kalau bukan tokeh kek lapis puan HaSue yang sememangnya berada di Sarawak itu. Aku ambil resepi ini dekat myresepi, rasanya sungguh sedap dan betul2 mcm kek lapis yg pernah akak beli, tak rugi mencuba. Kalo nk resepi tu boleh rujuk kat sini. http://www.myresipi.com/top/detail/5883

Sue akak minta izin copy n paste ya......

buah cempedak di luar pagar
ambil galah tlg jolokkan
akak bdk baru belajar
kalo SALAH SUE tolong TUNJUKKAN


KEK LAPIS HOLIDAY INN

Bahan-bahan ( Loyang 8"x8" )

  • 450g mentega (sy biasa guna golden churn) - akak guna buttercup je
  • 1 gelas gula halus(nak krg manis boleh kurangkn sukatan)
  • 10 biji telur ayam
  • 1 penutup botol esen vanilla (atau 1 sudu mkn)
  • 1 tin kecil susu pekat manis (dah krgkan gula,xyah la krgkan susu..x moist plak kang)
  • 1 3/4 gelas tepung roti marie(ada yg dah sedia kat kedai atau blend sendiri roti marie then ayak)
  • 1 1/2 gelas (200g) horlicks(original)
  • 1 1/2 gelas (200g) milo
  • Sedikit browning sugar(taknak letak pun xpe,ni saja nak bg kaler ceklat lg cantik)
  • Sedikit pewarna kuning

Cara-cara


  1. Mentega dipukul bersama gula hingga kembang(putih) dan kemudian masukkan telur satu persatu

  2. Setelah adunan sebati,masukkan esen vanilla,susu pekat manis dan tepung roti marie. Adun sekata dan bahagikan kepada 2 bahagian(sama rata) (i)Milo+browning sugar (ii)Horlicks+warnakan kuning

  3. Kukus milo dgn 1 sukatan(sy guna cawan biasa) sehingga msk,jgn terlampau msk pulak..nanti lapisan mdh tertanggal

  4. Kemudian kukus pula adunan horlicks menggunakan sukatan yg sama byk dgn adunan milo sehingga msk. Lakukan berselang seli sehingga adunan habis. (TIPS: Tutup loyang dgn aluminium foil utk mngelakkan air menitik di atas kek)

  5. Apabila adunan sudah habis,kukus selama 1-3 jam. lagi lama lagi bagus untuk kek thn lebih lama,tp kalo agak2 leh abis dlm 2 hari atau nak simpan dlm pt sejuk msk sejam lepas lapisan terakhir pun ok. SELAMAT MENCUBA! :)

8 comments:

Memang cantik..suke jek tengok lapisan kek akak..seimbang gitu..macam dah selalu buat kek lapis jer.hehe.lenkali akak try yg lapis nipis2 lak..hihi..

pasnih x sabar tgk menu2 menyusul tiba..hehee.

Takpe kak..slow2..dah ada blog pun kire dah cukup bagus tu..hehee
 
cam nak nagp jer kek lapis holoday ni, mmg tggi ya holiday inn bangsar ni..
 
sue..akak pun suka sangat dengan kek ni, cuma lepas ni kena lebih nipis sikit bagi nampak seni sikit...perasaan akak mmg seronok dpt buat kek lapis ni dgn jayanya
 
mai la sini nnt akak buat khas utk adik...adik pun pandai buatnya...senang je walaupun nmpk rumit...tinggi tu sbb dh bergabung hehehe
 
cantik la...kek lapis akak tu...nanti antar kat lyana sepotong yek...jng lupa
 
salam nak sepotong bolehhh.cantik lah lapisan tu
 
salam sheila..alahai kek lapis tu dh abis la sheila..akak selalu nk taip shafea je heheh
 
ala lyana akak ni baru je blajar kek lapis tu...nnt akak pg png akak bawa hehehe
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...