yang hijau tu buat 1 cawan je, pulut masak lebih sikit, anak2 suka pulut.
kalo ada yang nak resepi bagitau ya..nanti akk updatekan......
BAHAN2NYA
1 cawan tepung beras
3 cawan air
sedikit pewarna hijau
1 sudu besar air kapur
CARA2
Satukan kesemua bahan2 diatas, tapiskan kedalam kuali. Dengan menggunakan api yg sederhana kacau sehingga pekat dan berkilat. Sejukkan di dalam loyang.
♥♥♥
1 cawan pulut
sedikit pewarna merah
sedikit garam
1 cawan santan ( anggaran )
Masak seperti memasak nasi...Sukatan santan sepaptutnya lebih sedikit dari pulut
#######
3 cawan santan
1/2 cawan tepung beras
sedikit garam
Satukan kesemua bahan diatas kemudian kacau diatas api yg sederhana sehingga kuah agak pekat, rasakan untuk mendapat rasa lemak2 gitu
@@@@@@@@@@
3 keping nisan / gula melaka
1 cawan air
daun pandan
Masak sehingga agak pekat sedikit
"
"
"
SIAP
7 comments:
Lopat tikam org kelate.. lain ngan org ghanu punya.. Pernah makan sekali versi kelate ori ni masa kat rumah mak saudara suami.. Sedap.. Siap ada pulut merah tu.. tu yang menarik tu..
Memang setuju sangat apa akak kata, bulan posa je kuih ni banyak.. kalau bulan2 biasa payah nak jumpa... kat sini lagilah payah nak jumpa..hehe
saya pun suka! susah kan, cari time bukan bulan pose?
kat kelate banyak bole cari time pasar malam. hu, sedapnya!
Post a Comment