Tuesday, May 31, 2011

BUTIR NANGKA

Selamat petang semua, butir nangka ni akk buat ptgs semlm, atas permintaan Eqa, ke 6- 6 anak akk suka mkn butir nangka ni. Butir nangka ni tak ada kena mengena dengan biji nangka ya, ianya sejenis kuih popular di kelantan. Rasanya lemak2 manis, lebih kurang dengan sagupal kuahnya.




BUTIR NANGKA


tepung pulut 
air + 1 sudu besar air kapur + warna hijau


~ masukkan air sedikit2 kedalam tepung pulut dan uli hingga menjadi doh ( sama untuk buat buah melaka ). Masak air dalam periuk, apa bila air mendidih ,gentel kan bulat  dan sedikit membujur masukkan terus kedalam air mendidih, apabila timbul terus diangkat dan masukkan kedalam air ( isi air sejuk ( air paip je )dalam bekas, tujuan agar biji nangka tidak melekat antara satu sama lain )


KUAH


4 cawan santan
1/2 cawan gula- atau secukup rasa
1 sudu besar halba
3 helai daun pandan
garam secukup rasa


~ Didihkan semua bahan2 diatas hingga mendidih, kemudian tapiskan butir nangka tadi dan terus masukkan kedalam kuah yang telah mendidih tadi...kacau seketika dan boleh lah diangkat.



Selamat minum petang buat semua

16 comments:

Salam akak.. maaf saya budak baru belajar.. x pernah dengar tu yang laju2 datang.. dia macam pengat tepung atau bubur chacha tu ker rasanyer.. tgk bhn ala2 he he he.. sedap tu...ppsstt ader lagi ker? he he he
 
kak liza..neh salah satu pengat/bubur yang saya suka...tapi dah lama tak buat..neh tgk kat sini tros teringat nak buat...hehehe..hari neh tak bleh sbb dah buat buboq jagung
 
}~Halamanku..assalam Erma..heheh kuih tradisi ni mcm bubur sikit tapi butir nangka tu kenyal2 mcm buah melaka hehe..kejap je licin , anak2 semua suka pulak. senang je nak buat erma, tapi kena lemak manis la n harum daun pandan
 
}~ Mak Qis..assalam, makan puding berkrimm tu best gak, eh mak Qis tau ke butir nangka heheh..nnt esok2 boleh la buat, kalo buat bubur mesti banyakkan
 
Assalam rosaliza..akak pun suka makan ni..tapi belum pernah buat sendiri..
kalau bulan puasa..ada satu gerai yang jula butir nangka ni.dia buat berwarna warni..sedap..
 
As salam kak rosa, mcm tak kna je set kmra utk ambil gmbr ni. Patutnya ia lbh sharp dn jelas. Akk gna fungsi yg mana ni? Food atau makro? Utk mknn mcm ni lbh baik akk gna zoom makro. Cnth foto spt dlm blog i (yg makanan2 tu).
 
}~ Kak Erna...a,a kak kalo rajin boleh je nk kaler, sy nk cpt je heheh..sedapkan kak lemak manis berkrimm
 
}~Adry@daun..assalam en daun..tu setting kat food, ada masa gmbr jelas ada gak yg blur, tp mmg yg zoom biasa ok je
 
Akk kna tkn 'half way' button utk tgkp gmbr tu. Bg dia fokus objek, lps tu br blh klik utk ambil gmbr. Akk kna hbis bc buku manual tu. Dlm tu ada semua teknik utk gna kmra ni. Sebulan br hbis bljr kot..hehe..
 
'butir nangka' spesis kacukan kot ni kaler ijo hehehe..kalau butir nangka kampung kaler putih/yellowish jer ahaks..
 
teringin betol.selalunya bulan pose baru betol2 dpt makan ni...
 
Assalamualaikum kak Rosa...alamak nape nampak sedap je bubur biji nangka tu, cam ni nak la semangkuk! aritu teringin nak makan bila tengok kat JJCM ada bubur ni, mlm ni tergoda lagi...hu3
 
sedapnya kak...nanti nak try buat juga lah...fiza suka benda manis2 ni...=)
 
sedapnya..n suka makan tp x reti buatt..huwwaaa...
 
saye ade jugak buat bubur biji nangka ni..senang je kan...tapi saye ni buat kaler putih jer..
 
Salam kunjungan... blog menarik.. senang2 singgah la ke blog saya
;)

http://www.zuwairiaiman.com
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...