Saturday, May 28, 2011

KEK COKLAT KUKUS LEMBAB

Hari ini pagi2 lagi buat tayangan amal kek coklat kesukaan budak2, kut2 ada yang nak godek2 kek coklat heheh. Tak kurang juga ,ramai yang sibuk packing  kain baju untuk pulang ke kampung atau pun cuti2 1 malaysia kan.  


Kek coklate kukus yang sangat sedap ini akk buat masa besday Baby Adawiyah 13.5.11 hari tuuuu lagi, akhir2 ni mood nak n3 tak berapa nak rajin..kadang2 rasa semangat je..kadang2 merudum je, nak blog walking pun tak berapa nak rajin huhuhu..nak cari angin kat mana ni baru rajin.


Kek Coklat ni buat atas permintaan si Bby, budak2 memang suka sangat ngan coklat2 gini, akk buat 2 adunan, besar n berat juga dapatnya. Tq buat HANA @ Myresipi keran kongsi2kan resipi ni, dah ramai yang mencuba, akk pun dah tak tau berapa kali dah buat kek ni, tak jemu2.




KEK COKLAT KUKUS LEMBAB


Resipi asal : HANA @ Myresipi



Bahan-bahan ( size loyang 18cm )


1 cawan tepung gandum
1/4 cwn serbuk koko van houten
1 sudu kecil baking powder
1 kotak susu coklat (250ml)
2 biji telur (size M)
1 cawan gula halus
1/2 cawan butter
3 sudu besar susu pekat
1/4 cawan minyak masak n esen vanila


TOPPING
3-5 sudu besar susu pekat
1/4 cawan serbuk koko van houten
2 sudu besar butter
2 sudu besar susu segar
Cara-cara


1. Pukul telur,gula dan butter sampai kembang.Kemudian titiskan esen vanila. n pukul lg.


2. Ayak tepung,serbuk koko dan baking powder.


3. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur.Kaup balikkan.


4. Masukkan susu kotak,susu pekat,minyak dan gaul sebati.


6. Masukkan dlm loyang yg telah dilengser minyak/marjerin. Tutup dengan aluminium foil..Then kukus 45min...Dah masak sejukkan.


Utk topping...
campurkan semua bhn dan masak secara double boiler. Then bleh la curahkan kat atas kek yg dh sejuk td.. Hiaslah apa suka...Pastu simpan dlm peti sejuk beberapa jam sebelum dipotong. Taraa...dh siap...bleh la makan....


SeLaMat MeNcUbe....


Sedap pulak bila mkn ngan gula2 yg kecil tu..ada rasa msm2 sikit kena ngan coklat yg manis tu

9 comments:

assalam rosaliza..pagi2 dah buat akak terliur dengan kek coklat ni..he he.
akak minta izin ambik resepi ye..
 
}~ Kak Erna..assalam kak..heheh dah lama buat kek tu tapi tak sempat nak n3 je..ambil lah kak resipi untuk di kongsikan tu
 
lamanya sy tak buat kek cekelat ,ari ni kena p ofc ler kak ,ade course sampai ptg busannya,selamat bercuti ye kak
 
Assalam kak,wah sdapnya pepagi dah nmpk kek cekelat kak..Kalo da ramai ygnak mkn mmg best wat papunkan..
 
amboi bestnya keke cekelet..dah lama rasanya tak wat kek hana ni..bebudak sure sukalah kalau kek koko cenggini
 
sedapnye kek tu...anak2 saye mmg suke kek coklat ni...
 
kak.. cekelat tu boh nama saya plak kak.. macam ni eja nama saya.. MIZI.. saya request ni...

Dunia Baru KU : Kembali Sudah
 
wahhh..meleleh nengok kek ceklat akk nih tgh2 mlm..hehe..mesti suke jer adda mama sndiri buat kek tuu..

akk rajin laa bw balik..rindu tau kalo jrg baca n3 akk..tp kalo masa tenet mengong tu...mmg mls nk jenjln blog org..hee
 
salam akak..just nak tanya,knp selalunya bila lps kukus tu,kek tu akn turun balik?lps ttup api dapur,sy bukak tudung periuk n ttp blk,tgu smpi sejuk..tp nanti tgk kek tu dh turun blk..knp ye?
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...