Thursday, May 19, 2011

ROTI SOSEJ

Sekali lagi akk buat roti sosej untuk bf masa hari wesak ari tu. Kali ini akk menggunakan resipi minami Myresepi. Rotinya sungguh lembut dan gebu. 


ROTI SOSEJ
resepi :~ Myresipi @ minami 133

Bahan-bahan ( 12 biji )  - akk dapat 10 biji


190 ml air
400 gm tepung roti - akk x timbang, cuma letak sikit2
5 sudu besar gula
1 sudu kecil garam - akk tak letak
2 sudu besar susu tepung
1 biji telur ayam
2 sudu kecil yis
60 gm butter
**bahan2 lain**
12 batang sosej - 10 batang
sos cili
cheese - tukar ngan mayonis
1/4 sudu kecil pelembut roti (*optional) - 1 sudu teh shortening
Cara-cara

1. masukkan bahan2 utk roti ke dalam breadmaker. tekan button on dan tunggu sehingga siap.
NOTA :~ Akk guna tangan je - di dalam bekas letakkan air suam ,yis, telur gula mentega, susu tepung. Gaul sebati , kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit, dan uli sehingga licin dan tak lekat ditangan.
2. bahagikan doh kepada 10 bahagian. bulat2 kan doh tersebut dan biarkan selama 20 minit.


3. ambil sebiji doh. canaikan




4. ambil sebatang sosej dan gulung
hiris sosej yg digulung. jgn sampai putus..


5. tolak kiri dan kanan selang seli.


6. ulang langkah 3 hingga 6 hingga habis


7. biarkan doh selama 40 minit. akk rehatkan lebih dari sejam


8. setelah itu, sapu sos cili dan tabur kan cheese. bakar pada suhu 180 darjah selama 12 minit. - 150 darjah selama 10 minit, api atas sahaja.
seronok pulak buat roti, bila anak2 semua suka, pas ni jangan lak ada yang termuntah kalo keluar roti sosej lagi heheh

19 comments:

wkslm rosaliza
awalnye kita kan bersiaran hari ni..
talam sagu tu tak berapa sedap mungkin ada perasa durian ker pisang ker jagung ker baru la enak..huhuu.. lain kali kak nak tambah perasa....wah meroti nampak liza hari ni..cantek..jom kita tukar sarapan..hehe
 
assalam kak liza.

Ingatkan sosej tu potong dan susun satu2 rupanyer gitu ya cara buatnyer ... he33
 
ghajinnyer akak meroti...saya ni dah berminggu takde menu roti..hehe
 
bestnya...awk wat saya lapar la heheh..nk pi makan roti canai ar pasni yang pasti bukan cam awk wat..T.T..awk wat tuh mesti sedap kan
 
Salam kak liza,
Wah... cantiknya sanggul roti sosej tu. pandainya kak..

saya pun dah lama tak meroti. nak check dlm kabinet ada tak tepung roti... terliur saya.. hehe...
 
assalamualaikum kak..
lama dah tak buat roti ni. teringin pulak nak try. akak.. saya nak tanya sikit boleh? akak biasa gune tepung roti jenis apa ye? beli kat baking kedai ke, atau yang kotak? saja tanya.. sebab saya beli yg berkotak ni. jarang gune. sebab hari tu roti tak berapa menjadi. kot la sebab tepung. hahha. pandai2 je letak kesalahan kat tepung ek..kiki
 
Salam akak..mmmm lamanyer tak meroti.. malas tullah nak guna tulang 4 keratni menguli.. bilalah nak ader BM huhuhu alasan tak kak? he he he tompang mkn roti sini jek...he he he
 
best nih...nanti nak try juga la buat....nampak cantik jer roti akak tu,=)
 
salam kak..wah!cantiknya roti akak nie..atie nie bila la nk meroti sama.asyik membeli jer..hihi
 
as salam kak....wah!!! meriah sungguh. pagi2 lagi dh buat roti ye..selalu nmpk org lain buat.tp x pernah nk cuba...
 
tuuu diaa..gebu gebas jadinya
 
"kak..alangkah bahagianya kalau hari2 dpt buat roti sendiri bg ank2 mkn air tgn kita kan..dan alangkah bahagianya kalau saya ada bread maker tu..."
 
salam akak,meh tiup sket rajin meroti tuh..
 
assalam kak rosa rajinnya meroti,nmpk lembut jerr roti tuh
 
assalam rosaliza..tak de termuntahnya..he he..suka tengok..cuma belum berkesempatan nak buat je..
 
wahh..akak meroti lagi..mmg patut cik abe akak kate xyah beli roti dah..haha..dah lama x meroti nih..
tahun lepas ada buat roti gini gak..ada amik pic tp xm masuk n3 ms ngan mabuk preggy..haha..jrg2 on9 tul ms tu..cantik roti akak tuu..

nak jer meroti nih..pastu nak memuding..nak mengekek..nak buat semua benda je rasa..last2 x terbuat apa..huhu
 
Kak Rosaliza...
Rajin akak meroti.. Betullah tu.. tak yah beli roti dari kedai lagi dah...Buat jer sendiri..heheheeee...
 
kak lapo la tengok roti akak tu ade cantik je siap buat step by step lagi
 
Assalam kak rosa,uii rajinnyer letak step by step..Cantik jer dendan roti tuh..Pandai lah akak ek wat roti xtimbang dah tepung..Sy kalo wat roti mmg ikut resepi jer,kalo terlembik,baru tambah tepung..
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...