Friday, April 26, 2013

MASAK LEMAK PUTIH KELANTAN @ PETOLA ULAR : Malaysian Food Festival ( Kelantan Month )

Assalamualaikum buat semua, masak lemak putih mcm ni sesui untuk semua jenis sayur mcm petola segi, pucuk paku, bayam,terung, kacang panjang  dan lain lain lagi yg bersesuian. Sebenarnya banyak jenis masak lemak putih mcm ni, ada yg suka letak lada hitam,ada yg letak lengkuas. Tetapi akk lagi suka letak lengkuas dan isi ikan. Zaman kecil2 dulu selalu tgk nenek masak lemak putih mcm ni,dia tumbuk sekali isi ikan dgn bwg dan lengkuas, hasilnya sangat sedap dan kuah pekat ala2 kuah laksa atau laksam.

Entry kedua untuk Kelantan Food Fest




MASAK LEMAK PUTIH PETOLA
Resipi : embunrosaliza.blogspot.com

Bahan2
1 biji petola sederhana besar - kikis kulit dan potong menyerong anggaran 1/2 inci
*1/2 inci lengkuas -boleh di tukar dengan lada hitam
*5 ulasbawang merah
*1 ulas bawang putih
*1 ekor ikan rebus@ bakar  ( ambil isi sahaja )
Santan secukupnya
Garam dan Perasa

Cara2

Tumbuk bahan bertanda ( * )
Masukkan semua bahan tumbuk dan santan kedlm periuk.
Bila mendidih masukkan sayur petola garam dan perasa
Tunggu sehingga sayur empuk boleh lah di angkat



Terima kasih buat kak Nor Secubit Garam dan Gert


"I am submitting this post to Malaysian Food Fest, Kelantan Month hosted by

9 comments:

makan ngan sambal belacan atau budu best sangat ni kak
 
masak lemak yg marveles...
saya suka lagi2 klu di gandingkan ngan sambal.. perghhhhh meletoppp terus..
 
Uniknya hidangan ini Rosa... Amie belum pernah rasa masak lemak yang dibubuh lengkuas dengan isi ikan... rasa teringin pulak!
 
lauk kampung yg best ..sedap sedap sedap
 
Sedap ni rasa ala-ala kuah laksam...yum..yum
 
Salam kak rosa..sedap nih! dapat ikan goreng garing2 pastu sambal belacan, mmg x hengat dunia la ngadap nasik.
 
Ermmm sedapnya petola masak lemak putih....sayur kesukaan kita sejak kecik...
 
Salam kak...baru ja beli petola td kat pasar malam...selalu buat masak tumis ja...x pernah lagi try buat masak lemak ni...sedap je nampak sayur petola masak lemak putih kelantan ni...=)
 
salam rosa, sdpnyer msk lmak klantan stail nih, akk prnah mkn mase hntar pngantin di trengganu, dia gune peria ular. di slangor, msk lemak x bubuh isi ikn. dua2 pn akk sukee..hehe..
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...