Gambar comot2 potong pun tak kemas
TALAM GULA MELAKA
Resipi : Citarasawan
: Yatiememories
CnP : Azlina@terminal hijrah
Kongsi bersama : embunrosaliza
- 200gm gula merah
- 2 sudu gula pasir
- 2 1/2 cwn air biasa
- 1 cwn tepung gandum
- 1 sudu besar tepung ubi
- 1 sudu besar air kapur
- Masak gula merah dan gula pasir bersama2 dngn air. Sejukkan
- Sementara itu panaskan pengukus dan balut dngn kain penutupnya
- Satukan semua bahan, kacau sehingga semuanya larut dan tapiskan Masak sebentar di atas api sederhana dan sentiasa kacau
- Tuangkan dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak
- Kukus selama 20 minit. Setelah masak,cakar2 sedikit di atas permukaannya dan tuang adunan lapisan atas
Lapisan Atas
- 3 cwn santan pekat
- 1 cwn tepung beras
- Sedikit garam
- Satukan semua bahan, kacau sehingga sebati dan tapiskan
- Kacau atas api sederhana sehingga adunan hampir pekat
- Tuang atas adunan bawah dan kukus sehingga masak (selama 20 minit)
- Sejukkan dahulu sebelum di potong
5 comments:
Sedap ni kuih org lama camni hihi..
Kalau tingin nk makan kena g pasar malam la beli 2ketoi sbb malas nk wat hihi
Lama betul x menalam..kalo kat umah nih lambat skit kalo kuih talam ni rasanya. Mmg si pembuatnya je yg lebih2 mkn,lps tu yg makin montel,si pembuatnya jugak.hihi..jadi dicampur dgn angin x berapa rajin nk buat,mmg redha je beli kalo teringin nk mkn..redha tu sbb jrg jumpa yg sedap kalo org jual kat sini..sekian laporan kuih talam dr sy kak.haha
Post a Comment