Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan seketika

Tuesday, April 24, 2018

Red Velvet Cake

Assalamualikum dan selamat mlm buat semua yg masih berkunjung ke blog Embun...

Alhamdulillah baru berjinak2 menerima tempahan dr jiran tetangga. Jauh2 x ada penghantaran.

Antara koleksi tempahan yg ada gambar.

 Tempahan 21.4.18

 Tempahan 19.4.18


Tempahan dr sahabat baik saya, yg memberi semangat utk saya menerima tempahan, pada awalnya saya menolak sbb x yakin dgn deko saya yg keras tangan. Bila sahabat saya kata x mengapa saya jadi bersemangat pula.  Tempahan akhir bulan febuari 18. Bila ramai yg mkn kek ni semua kata sedap dan cantik. Walaupun saya tau keras tangan. Bila org kata sedap tentu la beri semangat pd saya utk menerima tempahan. Alhamdulillah

Wednesday, April 18, 2018

Resipi Kek Kastard Pandan

Resepi boleh klik sinihttp://ovenkecil.blogspot.my/2012/11/kek-kastad-pandan.html?m=1 resipi dari Nadz. Tq Nadz akk nak copy n paste resipi ya. Pernah buat suatu ketika dahulu. Tgk resipi Nadz lengkap, ada rasa sedikit kerajinan boleh la panas enjin


KEK KASTAD PANDAN

KEK SPAN PANDAN
Bahan-bahan:
  • 150 gm tepung gandum- ayak
  • 1 tsp baking powder- ayak
  • 5 biji telur gred B
  • 100 gm gula kastor
  • 1 tsp ovallete
  • 50 ml susu segar/ susu cair
  • 1 tsp esen vanilla
  • Perisa pandan dan pewarna hijau
  • 50 ml minyak masak
Cara-cara:
  1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk pengadun kecuali minyak masak.
  2. Pukul dengan maksimum speed selama 15 minit atau hingga adunan berkrim.
  3. Masukkan minyak masak dan kaup balik dengan spatula hingga sebati.
  4. Gris dan alas loyang di dasar sahaja. Tuang adunan.
  5. Bakar pada suhu 170 C selama 30 minit dengan api atas dan bawah.
  6. Setelah masak, sisipkan pisau atau spatula di tepi-tepi kek dan terbalikkan ke atas redai. Biar sejuk.

KASTAD PANDAN

Bahan-bahan:
  • 1200 ml santan atau susu cair (Naz selalu guna santan kotak)
  • 1 cawan gula kastor
  • 10 gm serbuk agar-agar
  • 100 gm tepung Hoen Kwe warna putih/ warna hijau
  • Secubit garam
  • Perisa pandan dan pewarna hijau(kalau dah guna tepung Hoen Kwe yang bewarna hijau, pewarna hijau ni tak perlu)
Cara-cara:
  1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Masak sambil mengacau-ngacau adunan hingga likat. Kacau guna whisk jer.
  2. Bila dah likat, tutup api. Jangan terlalu likat sangat sebab nanti susah nak layer pada kek.
** Kalau guna santan, santan tu tak perlu likat sangat. Santan biasa jer.

CARA MELAPIS KEK KASTAD
  1. Sedikan loyang. Lapik dasar loyang dengan plastik. Kalau tak nak lapik pun boleh juga.
  2. Tuang sedikit kastad dan ratakan. Ambil sekeping kek dan letak di atas kastad tadi.
  3. Kemudian tuang sedikit kastad lagi dan ratakan. Untuk bahagian tepi-tepi kek, sekiranya rasa susah nak masukkan kastad, boleh guna pipping bag. Pancitkan je kastad tu biar penuh di bahagian tepi-tepi kek.
  4. Buat hingga habis kesemua lapisan kek dan kastad digunakan dengan bahagian atas sekali adalah lapisan kastad. 
  5. Kemudian hentak-hentak manja sikit loyang tu biar padat kastad tu. Then biar kastad keras.
  6. Bila dah keras, tarik sikit kastad dari tepi-tepi loyang. Nanti nampak kastad akan meregang dari tepi-tepi loyang. Terbalikkan dan keluarkan loyang dari kek kastad.
  7. Hias ikut suka. Naz selalu sapu kek dengan fresh cream (yang telah kental) atau sapu dengan pipping gel dan taburkan kelapa parut kering.
  8. Simpan beberapa jam di dalam peti sejuk sebelum dihidang sebab kek ni memang sedap dimakan sejuk.
NOTA & TIPS NAZ:
  • Bagi yang kali pertama membuat kek ini, mungkin semasa melapis kek dengan kastad akan mengambil masa sedikit. Bila masa panjang, kemungkinan adunan kastad akan mula mengeras dan ini menyukarkan proses merata kastad pada kek. 
  • Tapi, jangan khuatir... Kalau lihat kastad di dalam periuk tu mula mengental, just tambah sikit air biasa atau santan dan kacau kejap di atas api dapur. Nanti kastad tu akan cair semula. So bolehlah terus menyambung kerja-kerja melapis kek anda.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...