Bagi yg tak ada oven boleh la buat biskut atau kuih2 gorengan seperti kuih tiram, kuih siput, kuih gunting , kuih bawang serta popia,dan mini karipap. Banyak juga lah kuih2 jenis goreng ni, kalo masa akk sekolah rendah dulu selalu buat siput dan kuih bawang je maklum la oven tak ada tu. Kuih tiram ni tak tau pulak nak buatnya heheh.
Pertama kali buat kuih tiram, yg kelakarnya memula buat dan goreng tu mcm pelik je, dan naik fedup bila goreng tu tak cantik, rupa2nya salah teknik hehehhe. Org buat lain akk pegi gelek kuk lain jadi la bentuk kuih bawang bergelang2 heheh lucu pula, rupanya gelek kut atas tak payah nak baring2 kan dia hehe. Klao nak tgk step by step boleh la ke rumah HASUE, yg berpantang sekarang ni, tahniah atas kelahiran bby boy pada 28.7.13 tahniah seklali lagi buat sue n famili .
KUIH TIRAM
Resipi : MY Resipi K shamen
Kaji selidik : Rumah Hasue
Kongsi bersama : embunrosaliza.blogspot.com
BAHAN - BAHAN
- 500gm tepung
- 1 biji telur
- 2 sudu margerin
- sedikit garam
- 160ml air
- **6 sudu tepung jagung**
- **6 sudu minyak**
Cara-cara
- Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
- Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit..& kalau keras, tambah air)
- Uli doh supaya jadi nipis. Off coz akan dapat size yang lebar. Kalau nak senang, bahagikan doh kepada beberapa 4 bulatan kecil baru dicanai. **note: kalau buat canai besar, kita akan dapat kuih yang besar & cepat habis kerja :D
- Sapukan doh yang dah dicanai tadi dengan paste tepung jagung..sapu rata.
- Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari. Amik ketul kecil tadi & canai leper.
- Goreng hingga kekuningan & sira dengan gula halus. Simpan dalam bekas kedap udara.
10 comments:
Kuih tiram ni feberet waktu zaman remaja...ahaksss....oh ya tepung guna tepung biasa atau tpg pulut?
Buat banyak tak?Boleh ler rasa sket hihi
flight 6hb kak, terus ke ganu semalam.. pastu esoknya ke johor sbb thn ni raya johor.
Post a Comment