Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, November 11, 2014

PAJERI NENAS KUNING

Assalamualaikum dan selamat pagi buat semua. Lemaunya nak taip N3 lama berehat mcm ni lah jadinya. Pajeri nenas ni selalu makan masa kecil2 dulu, kat kelantan pajeri macam ni agak popular juga. Ada yg suka pajeri tanpa santan mcm ni dan ada juga yg menggunakan santan dan kerisik tu. Bagi saya dua2 pun ok, saya suka saya suka. Pajeri biasanya mcm acar untuk menghilangkan rasa muak pada nasi yg berperisa


PAJERI NENAS KUNING
Resipi : embunrosaliza.blogspot.com

1 biji nenas - kupas kulit dan potong kecil - di celur sekejap
3 ulas bawang merah - di mayang
2 ulas bawang putih - di mayang
Sedikit halia - di mayang
kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga
Garam
Gula - 1 sudu besar
Cuka - 1 ke 2 sudu besar
Sedikit serbuk Kunyit
Air

Cara - cara

  1. Tumis bawang merah, bawang putih, masukkan kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan serbuk kunyit.
  2. Masukkan air,cuka garam, dan gula
  3. Kemudian masukkan nenas
  4. Masak sehingga agak pekat sikit
  5. Sesuaikan rasa, masam dan manis. Siap

3 comments:

tok rajin make la pulok pajeri pesen gini..
mana besh ngn hok gn rempah kari tu k.rosa?
 
wsalam Liza
oo rupanya ada juga pajeri nenas yg macam ni ek...
 
klu nk jmpa pjeri time knduri kawin .mmg puas mkn kn..
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...