Kali ini buat cara sendiri olahan sendiri.
Resepi asal ada di bawah ya:~
Siap di goreng. Mkn mcm tu pun sedap
Setelah di gaul mesra
Bulat2 dan leperkan sedikit, dan sejukkan sekejap
Sedap bau daun sup dan daun bawang.
Resipi Olahan : rosaliza @ syaza Liza
Bahan2
1. 5 biji kentang size besar
2. 3 keping daging buger Ramly
3. 1 labu bawang holland ( cincang )
4. 3 ulas bawang putih cincang
5. 3 sudu bawang goreng
6. Daun sup dan daun bawang
7. Minyak
8. Telur utk salut
9. 3 ke 4 sudu tepung goreng bistari
10. Secukup rasa secukupnya ( jika perlu)
Cara2
1. Kentang di kupas dan dipotong baji, kemudian rebus dengan sedikit garam sehingga empuk.
2. Kemudian goreng kentang hingga kekuning2an. Angkat dan terus lenyek hingga halus.
3. Defrosskan daging buger, kemudian hancurkan dengan menggunakan garfu..
4. Lebihan myk goreng kentang td di gunakan utk menumis bawNg besar dan bwg putih hingga naik bau. Kemudian masukan daging buger yg di hancurkN tadi, kacau hingga nampak masak.
5. Tos kan minyak dan masukkan isi buger kedalam kentNg yg di lenyek td
6. Masukkan 3 ke 4 sudu tepung bistari
7. Masukkan bawang goreng., daun sup dan daun bawang, gaul sebati.
8. Bulat2kan kentNg tadi dan sejukkan seketika dlm peti sejuk.
9. Pukul telor manja kemudiN celupkan begedil kedlm telur kemudian goreng dalam myk yg sudah di pnaskan.
10. Siap.
RESEPI ASAL :
BEGEDIL DAGING BERGER
resepi: Zack
c n p : Izah
kongsi bersama : embunrosaliza.blogspot.com
16-18 biji kecil atau bergantung pada saiz
Bahan:
2 biji kentang saiz sederhana besar
Sedikit garam
1 keping daging burger
Daun sup/daun bawang dicincang- optional
1/sb - 1sb tepung jagung
1 biji telur, dipukul sedikit + secubit garam
Minyak untuk menggoreng
Cara:
1. Basuh dan buang kulit kentang.
2. Rebus kentang dalam air bergaram sampai tenggelam hingga empuk.
3. Menggunakan garfu, lenyek-lenyekkan kentang hingga lumat (ketika kentang masih panas).
4. Bila kentang agak suam, masukkan daging burger (defrost dahulu) dan daun sup/daun bawang (jika guna) dan gaul sebati. Masukkan 1/2 sb tepung jagung dan gaul sebati. Adunan jangan terlalu kering atau terlalu basah, takut berderai atau hancur semasa goreng. Kalau nampak basah, tambah lagi 1/2sb tepung jagung.
4. Ambil segenggam adunan, kepal-kepalkan sedikit dan bulatkan dengan kedua-dua tapak tangan. Leperkan sedikit dan susun atas dulang/pinggan. Buat sampai adunan habis.
5. Simpan dalam peti sejuk dahulu sementara panaskan minyak dalam kuali (untuk mengelakkan begedil hancur).
6. Celup adunan begedil satu per satu ke dalam telur dan goreng dalam minyak yang sederhana panas. Jangan selalu diterbalikkan, cukup bila satu permukaan sudah nampak keperangan baru terbalikkan begedil untuk masak permukaan yang lagi satu.
7. Angkat dan toskan atas paper towel.
0 comments:
Post a Comment