RESEPI KEK PUDING KARAMEL
By : Munira
sumber I: kak rosaliza
sumber II: linapg
BAHAN - BAHAN
BAHAN A (Gula Hangus)
- 2 sudu besar gula
CARA-CARA:
- Tabur gula ke dalam loyang dan masak atas api yg kecil hingga gula bertukar perang (ketepikan)
BAHAN B ( Puding Roti Karamel) ( Puding Karamel cara rosaliza )
- 2 sudu besar susu pekat manis - 1/2 cawan susu
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan air - rosaliza guna 1/2 cawan air
- 3 biji kuning telur + 1 biji telur -rosaliza guna 3 kuning tlor + 2 bj telor
- 3 keping roti - rosaliza x guna roti
- 1 sk esen vanila
CARA - CARA:
- Satukan susu cair, susu pekat manis dan air.Rendam roti ke dalam bahan tersebut sambil carik2kan roti.
- Masukkan esen vanila. Blend halus bahan2 tersebut.
- Pukul telur (pukul manja2 jer) jangan sampai berbuih.Masukkan ke dalam bahan blend
- Tapiskan adunan ke dalam loyang BAHAN A ( Gula Hangus )
BAHAN C ( KEK ) Linapg gn sukatan cawan arcopal)
- 1 1/2 cawan tepung gandum - rosaliza guna tepung naik sdiri MFM
- 1/2 cawan gula kastor
- 3 biji kuning telur
- 1 cawan air
- 1 sk baking powder - x letak
- 1/2 cawan minyak masak
CARA - CARA:
- Ayak tepung gandum bersama baking powder
- Pukul kuning telur bersama gula hingga nampak berkrim.
- Masukkan air dan minyak, pukul lagi hingga sebati
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit demi adunan sebati.
BAHAN D (Meringue)
- 6 biji putih telur
- 1/2 cawan gula kastor
- 1 sk cream of tartar
CARA - CARA:
- Satukan semua bahan, pukul hingga betul2 kembang (bila terbalikkan mangkuk adunan tak tumpah).
- Satukan BAHAN C ke dalam BAHAN D secara kaup balik
- Bahagikan adunan ke beberapa bahagian dan warnakan mengikut warna kegemaran masing2.
- Sendukkan ke dalam loyang yang berisi karamel.Marblekan warna berselang seli hingga adunan habis.
- Bakar secara double boil (Letak air panas panas ke dalam loyang)pastu letakkan loyang kek ke dalam bekas air panas tu.
- bakar selama 1jam suhu 150 darjah celcius (api bawah sahaja) . - rosaliza tambah 10 minit api atas bawah
- Bila masak, biarkan kek di dalam oven dengan membuka sedikit pintu oven.Kek akan nampak kang dari loyang.
- Terbalikkan kek, biarkan sejuk.Dan simpan dalam esbok
Lorek2 sikit
Sedang membakarkan diri kek
Siap, tp kejadian kurang mulus puding tu
Ada satu kawah besar tang tengah tu.
0 comments:
Post a Comment