Asalamualaikum..dan selamat petang buat semua.
Simpan sini resipi kek coklat Moist resipi Azlina Ina.
Hari tu buat sbb Adik Puteri nk buat kek Ball
Coklat Moist
Resipi : Mak Azlina Ina
Olahan : rosaliza
Bahan2
Ganace nye
1. 500g whipping dairy
2. 500g dark beryls coins
3. 2 sb butter
ok double boil atau masuk oven atau masuk dalam pengukus sampai semua larut.tp ttup permukaan bekas.Angkat dan whisk kan laju2
ambik sikit simpan suhu biasa yg lain
Kek Coklat Moist
Bahan :
1. 5 telur B
2. 1 cawan gula halus
3. 1sb ovelete
4. 1sk esen vanila
5.1 sb emolco coklat
Mix semua bahan hingga gebu.
Kemudian masukkan 1 cawan susu pekat
Diikuti dengan 1 cawan minyak masak
Baru mix semula adunan telur speed perlahan. Sampai sebati. Matikan mixer
Bahan Ayak
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1/2 sdk soda bikarbonat
1 sdk baking powder
sedikit garam halus
Masukkan campuran tepung ke dalam adunan telur.
sikit2 ya sambil Kaup balik je pn boleh.Dah sebati masukkan 1/2 cawan air panas. Kacau sebati.
Panaskan kukusan hingga air gelegak.
Masukkan adunan ke dalam loyang 10 yang disapu minyak dan dialas baking paper atau bekas yang sesuai.Atau bekas kecik2 sq 450 kukus 15 mnt.
Kukus dgn api besar sehingga masak.masa kukus 40-45minit kalau loyang atau bakar suhu 170 masa 50 mnt.Keluarkan dari kukusan. Sisip tepi loyang dan terbalikkannya untuk keluarkan kek sejuk kan di redai.
PESANAN DR MAK Azlina Ina
biasa jd kan.korg topping tiba2 ganace meresap😂 jd xlawa mcm gambar no 1 tu.ok bile kek masak masuk peti ais chiller bia die sejuk.baru tuang ganace🥰🥰🥰 cantik mcm gambar tu nnt.
semoga terbuka luas ruang rezeki kalian mak doakan amin3 ya rabb
2 comments:
Post a Comment