Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan yang tiada muncul2

Tuesday, June 22, 2021

Kek Coklat Moist

 Asalamualaikum..dan selamat petang buat semua.

Simpan sini resipi kek coklat Moist resipi Azlina Ina.

Hari tu buat sbb Adik Puteri nk buat kek Ball




Coklat Moist 

Resipi : Mak Azlina Ina

Olahan : rosaliza

Bahan2 

Ganace nye

1. 500g whipping dairy

2. 500g dark beryls coins

3. 2 sb butter

ok double boil atau masuk oven atau masuk dalam pengukus sampai semua larut.tp ttup permukaan bekas.Angkat dan whisk kan laju2 

ambik sikit simpan suhu biasa yg lain 


Kek Coklat Moist 

Bahan :

1. 5  telur B

2. 1 cawan gula halus

3. 1sb ovelete

4. 1sk esen vanila

5.1 sb emolco coklat

Mix semua bahan hingga gebu. 


Kemudian masukkan 1 cawan susu pekat

Diikuti dengan 1 cawan minyak masak 

Baru mix semula adunan telur speed perlahan. Sampai sebati. Matikan mixer

Bahan Ayak 

2 cawan tepung gandum 

1 cawan serbuk koko

1/2 sdk soda bikarbonat 

1 sdk baking powder

sedikit garam halus


Masukkan campuran tepung ke dalam adunan telur.

sikit2 ya sambil Kaup balik je pn boleh.Dah sebati masukkan 1/2 cawan air panas. Kacau sebati.  

Panaskan kukusan hingga air gelegak. 

Masukkan adunan ke dalam loyang 10 yang disapu minyak dan dialas baking paper atau bekas yang sesuai.Atau bekas kecik2 sq 450 kukus 15 mnt.

Kukus dgn api besar sehingga masak.masa kukus 40-45minit kalau loyang atau bakar suhu 170 masa 50 mnt.Keluarkan dari kukusan. Sisip tepi loyang dan terbalikkannya untuk keluarkan kek sejuk kan di redai.


PESANAN DR MAK Azlina Ina 

biasa jd kan.korg topping tiba2 ganace meresapšŸ˜‚ jd xlawa mcm gambar no 1 tu.ok bile kek masak masuk peti ais chiller bia die sejuk.baru tuang ganacešŸ„°šŸ„°šŸ„° cantik mcm gambar tu nnt.

semoga terbuka luas ruang rezeki kalian mak doakan amin3 ya rabb

2 comments:

Tengok kek coklat ni, teringat anak-anak bujang. Dulu kalau buat kek ni dioranglah tukang makan!
 
Betul tu Amie dr mula2 pandai buat kek, kek coklat yg jadi plihan, berbagai2 cara ada
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...