Assalamualikum dan selamat pagi buat semua. Pada 21.9.21, besday en suami, lps tu amik kesempatan juga buat pulut kuning semperna kesyukuran buat Eqa yg dpt melanjutkan pelajran ke UPM. Buat sikit utk di agih2kan pada jiran2 dekat je. Saya dan mami June, Ummi dan Jiran sama2 msk. Antara menu kuah lodeh, pulut dan rendang daging. Terima kasih jiran2ku sayang.
PULUT KUNING
BY: ROSALIZA AKA SYAZALIZA
Bahan2:
1. 4kg Pulut di rendam semlman bersama 2 keping asam keping, 2 sudu serbuk kunyit dan sedikit warna Kuning telor( biasa guna kuning lemon tp habis pula).
2. 8 Cawan Arcopal Santan Pekat*
3. 4 genggam garam kasar Kelantan, sama 4 sudu besar rata.*
4. 4 Sudu Besar penuh Gula*
5. Daun pandan utk alas kukus
Cara2
1. Panaskan air hingga gelegak.
2. Lapis kukus kemudian letak daun pandan.
3. Masukkan pulut ke dlm kukus, kukus lah hingga masak beruap dan pulut jernih.
4. Panas kan santan, garam dan gula hingga beruap. Matikan api
5. Setelah pulut masak, angkat dan masukan ke dlm besen yg besar.
6. Tuangkan santan td rata2 hingga meresap ke pulut.
7. Kukus semula pulut hingga lembut dan masak.
8. Siap
1 comments:
Tahniah buat Eqa dapat masuk UPM
Post a Comment