Simpan resipi dulu kes ada beli linut ni masa ke pasar Sitok
Ini la rupa paras Linut beli dua , satu mcm yg segera dan satu yg serbuk . Harap2 menjadi la experiment
Resepi penyediaan ambuyat
BAHAN-BAHAN Sagu rumbia
Resepi penyediaan ambuyat
BAHAN-BAHAN :
- Sagu rumbia
- Air panas yang baru dimasak
- Sedikit air biasa.
CARA MEMBUATNYA :
- Sagu dicampur dengan air dalam bekas yang tahan panas dan mendapkan selama 10 minit. (Sukatan air melepasi sagu)
- Tuangkan air panas yang baru mendidih dan kacau sehingga sagu kelihatan jernih dan likat (Seperti gam. Ini menandakan sagu itu telah masak).
CARA ALTERNATIF
- Tepung sagu dicampurkan dengan air
- Masak di atas kuali dengan api yang sederhana sehingga menjadi likat dan jenih.
CARA MAKAN :
Ambuyat boleh dimakan bersama-sama dengan Sup Ikan Ampap ataupun Sambal Belacan, mengikut selera masing-masing.
- Air panas yang baru dimasak
- Sedikit air biasa.
CARA MEMBUATNYA :
- Sagu dicampur dengan air dalam bekas yang tahan panas dan mendapkan selama 10 minit. (Sukatan air melepasi sagu)
- Tuangkan air panas yang baru mendidih dan kacau sehingga sagu kelihatan jernih dan likat (Seperti gam. Ini menandakan sagu itu telah masak).
CARA ALTERNATIF
- Tepung sagu dicampurkan dengan air
- Masak di atas kuali dengan api yang sederhana sehingga menjadi likat dan jenih.
CARA MAKAN :
Ambuyat boleh dimakan bersama-sama dengan Sup Ikan Ampap ataupun Sambal Belacan, mengikut selera masing-masing.
Sumber Google
0 comments:
Post a Comment