Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, May 23, 2022

LINUT ATAU AMBUYAT


Simpan resipi dulu kes ada beli linut ni masa ke pasar Sitok


Ini la rupa paras Linut beli dua , satu mcm yg segera dan satu yg serbuk . Harap2 menjadi la experiment

 Resepi penyediaan ambuyat


BAHAN-BAHAN Sagu rumbia
Resepi penyediaan ambuyat

BAHAN-BAHAN :
  1. Sagu rumbia
  2. Air panas yang baru dimasak
  3. Sedikit air biasa.

CARA MEMBUATNYA :

  1. Sagu dicampur dengan air  dalam bekas yang tahan panas dan mendapkan selama 10 minit. (Sukatan air melepasi sagu)
  2. Tuangkan air panas yang baru mendidih dan kacau sehingga sagu kelihatan jernih dan likat (Seperti gam. Ini menandakan sagu itu telah masak).

CARA ALTERNATIF

  1. Tepung sagu dicampurkan dengan air
  2. Masak di atas kuali dengan api yang sederhana sehingga menjadi likat dan jenih.
CARA MAKAN :

Ambuyat boleh dimakan bersama-sama dengan Sup Ikan Ampap ataupun Sambal Belacan, mengikut selera masing-masing.
  1. Air panas yang baru dimasak
  2. Sedikit air biasa.

CARA MEMBUATNYA :

  1. Sagu dicampur dengan air  dalam bekas yang tahan panas dan mendapkan selama 10 minit. (Sukatan air melepasi sagu)
  2. Tuangkan air panas yang baru mendidih dan kacau sehingga sagu kelihatan jernih dan likat (Seperti gam. Ini menandakan sagu itu telah masak).

CARA ALTERNATIF

  1. Tepung sagu dicampurkan dengan air
  2. Masak di atas kuali dengan api yang sederhana sehingga menjadi likat dan jenih.
CARA MAKAN :

Ambuyat boleh dimakan bersama-sama dengan Sup Ikan Ampap ataupun Sambal Belacan, mengikut selera masing-masing.
Sumber Google

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...