Assalam dan selamat pagi buat semua. Tiba2 angin rajin nk update resipi. Masa resipi ni panas2 dlm ingatan dan kejadian pun elok je baik salin kat sini dulu resipi, nk buat lain kali senang sikit.
Terlupa nk tapis dulu td, nampak kasar2 sikit. Tp rasa ok
PORTUGIS EGG TART
RESIPI EMBUNROSALIZA @SYAZALIZA
Sumber Google
Bahan2
( 10 biji )
Kulit pastri Paratha sepeket size kecil ( 5 keping )
Sedikit minyak utk sapu ke acuan Maffin
Inti Tart
1 Cawan susu Full Cream atau susu Cair
1/2 Cawan Susu Pekat Manis @ secukup rasa
Sedikit esen vanilla
CARA
Ambil sekeping kulit Prata
Potong 2 bahagian kulit prata.
Kemudian lipat 2 ( sekeping dpt 2 biji )
Isikan kulit prata sambil tekan2 guna tangan utk penuhkan ruangan acuan muffin.
Siapkan 10 biji kulit tart dulu
Kemudian, sediakan inti tart.
Campurkan susu cair, susu pekat manis dan esen, kemudian tapiskan. ( saya terlupa nk tapis, hasil pun ok, x ada hanyir pun )
Isi inti ke dlm acuan, jangan penuh sangat
Bakar selama 30 minit atau sehingga kekuningan.
Siap
Adunan inti ini cukup2 untuk 10 biji tart telor
0 comments:
Post a Comment