Assalamualaikum dan selamat petang, ini rasanya kali kedua masak asam pedas kena selera dgn anak tekak. Dulu2 masak asam pedas yg guna buah keras utk pekatkan kuah. Sekarang ni x berapa suka pulaa masak yg letak buah keras.
Sayang pula resipi bila msk kena selera anak tekak. Simpan sini, senang nk buat lain kali.
Google sana sini tgk resipi tp semua mcm x kena je
Lps tu tgk dkt my Rasa, lebih kurang, cuma dia letak halba, saya letak halba campur. Sukatan main letak je. Nk buat rujukan bahan2 je
Nampak Ceroi, tp kena dgn seleraku.ASAM PEDAS SEDAP
Resipi : Olahan Rosaliza aka SyazaLiza
http://embunrosaliza.blogspot.my
Rujukan : myRasa
BAHAN2
Ikan Pari kecil potong 6 bahagian @ 4 keping yg besar
Bawang Merah blend
Bawang Putih blend
2 sudu cili kisar
Halia di Mayang
1 batang serai di titik
1 sudu teh halba campur
1 sudu teh lada hitam yg telah di blend
1 sudu belacan
1 sudu serbuk kunyit
Asam jawa
Gula melaka
Garam
Secukup rasa
2 kuntum bunga Kantan belah 4
10 biji bendi potong 2
2 biji tomato belah 4
Minyak Masak secukupnya
Air Secukupnya
CARA2
1. Panaskan periuk, masukkan minyak. Tumiskan halba campur dan halia, kemudian masukkan serbuk belacan, bawang2 dan cili kisar juga serai. Kacau hingga naik bau. Masukkan gula melaka.
2. Ikan di bersih kemudian rendam dgn asam jawa sekejap. Bilas bersih dan toskan.
3. Bancuhkan asam jawa dgn air. Kemudian masukkan kedlm periuk tumisan td. Masak hingga mendidih.
4. Masukkan bunga kantan, ikan, bendi dan tomato.
5. Perasakan dgn garam dan secukup rasa.
6. Sesuaikan rasa, pedas2 masin dan sedap.
7. Boleh la tutup api. Siap. Asam pedas ni x pekat sangat kuah. Tp boleh menghirup kuah hingga ke titisan terakhir.
0 comments:
Post a Comment