Saturday, February 6, 2010

HONEY PRAWN

Selamat tengah hari semua, hari ini merupakan hari persekolahan ganti untuk raya cina nanti. Tengah hari  ini akk memasak honey prawn resepi yang di ambil dari MYR..dan resepi kepunyaan Dayangjack. Izinkan akk C n P ya Dayang. :~

 

HONEY PRAWN

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 400 gm udang basah (diperap bersama serbuk kunyit, garam dan 1 sudu makan tepung jagung selama 10 minit. Kemudian digoreng sehingga garing)
  • 1 labu bawang besar*
  • 1 biji cili merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 3 sudu makan madu (dibancuh dgn 60 ml air)
  • 2-3 biji cili api (diketuk)
  • 1 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan jus lemon (kalau xde, boleh guna jus limau kasturi, limau nipis atau jus oren)
  • sedikit daun ketumbar (dihiris)
  • 1/2 sudu besar kicap pekat

Cara-cara

  1. Kisar bahan2 bertanda *.
  2. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga garing.
  3. Masukkan madu, kicap dan sos cili. Kacau sedikit. Kemudian masukkan cili api dan daun ketumbar.
  4. Setelah kuah agak kering, masukkan udang, jus lemon dan daun ketumbar. Gaul mesra selama 10 saat. Tutupkan api. Hidangkan.
  5. ****boleh tambah sos tiram atau garam jika suka (terpulang pd citarasa sendiri)

16 comments:

uiiihhh....sedap ni...tghhari ni pun tak masak g...ni...tak tau nk masak apa....nasi goreng pagi tadi masih ada...huhuhu jamah itu jer la nampaknya...
 
salam c_da...comel dak kecik ni..tak kisah la mkn apa pun janji kenyak kan..akk pun time xdak idea..nasi goreng je lah penyelamat dari kelaparan
 
Br smlm menu udang..kena tunggu beberapa hari lg baru dpt mkn udang...tp kalo akak nak bagi sue kesah..ahak
 
salam kak liza,
Gulp! Rindunya ngan udang. nak beli udang...kesian kat Hubby. Hu, sedap tu, masak madu lagi
 
Sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!..

Nida mintak sikit boleh, nak lebih honey ye..hehe
 
wah lovely recipe....bermadu madu lagi yek... :-)
 
Salam Perkenalan.
Saya penasaran(pinjam dr Kak G) apa tu 'dd'?
Blog yang sedia berkongsi resipi la kiranya ni ya .. semoga byk pahala.
 
salam..

sedapnyee..kalo dtg sni mesti lapar..
 
salam sue...dh bf ke...itu la akk pun dh lama tak buat HP ni..time udg ada buat terus...sue..ok ambil je semua tu hehehe
 
salam indah...kena pantang dulu la tu...mana aci mkn sorang2 kan...sian kat hb tgk je..tapi kalo ngidam mkn sorng pun ok juga...
 
salam nida....sedap sungguh HP ni nida..rasa msm2 n manis...nida cuba la...akk nak bagi pun jauuuuuuuuuh sangat umah nida heheheh
 
salam mamawana...apa kbr...bermadu kat makanan ok tuh tak mau madu yang lain kekekeke
 
salam DANZ....dd tu nama pangkal akk n nama arwah abah heheheh..tak ada apa pun, mmg suka ngan dd ni. sekadar mencuba resepi rakan2 di alam cyber ni...dan berkongsi untuk rujukan masa depan...tq ya folo akk sekali
 
salam deena...apa kbr. deena cuba lah buat HP ni...sedap tak rugi mencuba. Akk pun ambil resepi dayangjack tu..kat myr
 
Tetiba rasa lapar laaa pulak! Hehehe
 
salam dak wan...nnt tgh hari kena suruh mem msk HP ni..baru x lpr heheh
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...