Tuesday, December 4, 2012

KEK PUDING KARAMEL

Assalamualaikum dan selamat pagi buat semua. Ini N3 yg dah lama akk buat kek hari jadi my abe sebelum dia ke Mekah lagi 21.9. hari tu lagi...sejak akhir2 ni mood malas nak mengN3 menyelubungi blog Embun, gambar2 masih banyakl lagi tu.

Orang lain sibuk2 ngan crepe2 kita masih lum cuba2 lagi. Kalo baru nak mencuba resipi yg belum pernah buat mesti kena cari mood baikkk punya, kalo tak hasil tah kemana karang jadi lempeng pulak huhu.

Oklah rajin nak upload gambar byk2 sikit hari ni, dan moga rajin untuk hari2 berikutnya ( harapan )
KEK PUDING KARAMEL

RESEPI KEK KARAMEL@KEREMEL
By: Munira
CnP : Linapg
bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas  
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor

1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur + 1 BIJI TELUR
 (C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum (linapg gn SRF)
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa (linapg gn susu cair)
1 sudu teh baking powder (linapg xboh)
45ml minyak msk


(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC) (xboh)- akk letak juga

Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C (linapg bako 150'C) gn api bwh sahaja
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan..


Selalu sangat buat kek ni, la ni dok tercari2 kaler purple yg comel, akk ada kaler yg buruk dan agak lebam huhu

6 comments:

alahiiiiii mesti sedap niii
 
Dah selalu buat kek ni kadang2 terlupa nak n3 kan?Sama la kat TMK tu...last n3 pasal kek karamel ni time gn roti.pastu tadak hahaha..
Menarik lak bila boh buah peach tu..rainbow pun makin menawan

Pstt..agak2 bila nk amek order..kot2 ada yg fren list nk order ngan cheq tp org KL..bleh la sub..amacam?
 
Menarik color kek puding karamel ni.
 
assalam liza..cantik warnanya..lama dah tak buat..tapinak buat rainbow cantik tu yang mau menjadi
 
Huwaaaa my feveret ni kak. tapi vitamin M tengah melambak2 kat dalam badan. so terima kasih le kat akak sebab sudi jamu mata saya. huhuhu
 
amboi2..sakan betul korang skang ni ya..akak masih blurr lagi ni liza..
eh! hari tu abe liza dok hotel mana?..KT brape..mcm pernah nampak pulak wajah2 di bawah nun..
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...