Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

iklan

Friday, April 19, 2013

PUDING TRIFLE

Assalam, puding trifle yg dah lama buat, baru berkesempatan nak buat n3, gambar2 dlm kamera semua dh hilang yg ni ada dlm henpon je, sayang pulak kalo tak letak gambar



PUDING TRIFLE
Sumber:Kak Maizana & copy dari Kak Zai@Dapur Impian
Sumber:Mamasya
Kongsi bersama : Embunrosaliza
Bahan-bahan:
Swiss Roll (saya guna sponge kek) ER guna swiss Roll
1 tin fruit coctail
Kristal Jelly (saya guna jenama nona;ikut je stepnya)
1 tin susu cair*
1 tin air*
7 sudu besar gula pasir* | satukan bersama (saya guna 5 sb)
4 sudu besar tepung kastad (sukatan membukit)
Yogurt @ whipping cream (tak letak)

Cara membuatnya:
1.Lapisan 1:Potong swiss roll anggaran 1.5cm tebal, susunkan dalam acuan (bekas pyrex baru nampak lapisan nanti).Tuangkan air fruit coctail  ke atas swiss roll hingga lembap, ketepikan dulu dan bolehlah masak kastad dengan susu cair.
2.Lapisan 2:1 tin susu cair + air + 7 sudu gula dimasak atas api (sambil tu bancuhkan 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 tin air).Bila susu mendidih, kecilkan sedikit api kemudian masukkan bancuhan tepung kastad, kacau hingga menjadi likat.Tuang di atas lapisan 1 tadi.
3.Lapisan 3:Buahan koktail tadi ditabur atas lapisan 2 (kastad).Ketepikan sekejap.
4.Lapisan 4:Masak air panas mengikut sukatan pada kotak jelly hingga mendidih.Masukkan jelly tersebut dalam air panas, tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang ke atas lapisan 3 (buah-buahan).
5.Lapisan 5:Bila jelly dah beku sapukan yogurt ataupun whipping cream ke atasnya, kalau nak cantik lagi taburkan dengan buah strawbery ke atasnya.(takletak)

Nota:Untuk adunan di atas sesuai muat dalam bekas/ acuan saiz 8x10".Whipping cream dipukul hingga gebu dan sapu ke atas lapisan jelly tadi.(untuk memudahkan, masukkan whipping cream dalam pipping bag)

4 comments:

Sejuk tekak walaupun hanya memandang dari kejauhan... alahai!
 
lalalala..datang sambil bawa gelassss...nakkkkkk
 
Salam Rosa...sedap ni mkn sejok2..tambah2 cuaca skrg panassss!
 
sdpnya puding trifle.Mana yg dlm bks kecil2 tu.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...