Kali ini merajinkan diri meyertai kelantan food fest, bagi memeriahkan lagi , terima kasih pada Kak Nor Secubit Garam yg banyak membantu saya yg tak tau apa2 ni. Dan terima kasih juga buat penganjur MFF ni .GERT
TERESEK BONDAKU
Resipi : BOndaku
Kongsi : EmbunRosaliza
- 1 biji jantung pisang - dihiris dan dicelur sekejap
- 5 biji cili hijau / cili padi, untuk lebih pedas
- 1/2 ekor ayam - di potong kecil ( biasa guna bahagian tulang , hati n pedal)
- 1 inci halia*
- 1 inci lengkuas*
- Sedikit kunyit hidup *
- 6 ulas bawang merah @ 1 labu bawang besar holland - *
- 1 ulas bawang putih*
- 1 sudu besar ketumbar biji - disagai dan ditumbuk halus
- 5 tangkai cili kering*
- 3 cawan santan
- 2 sudu besar kerisik
- 1 keping asam keping
- garam, nisan/gula melaka, secukup rasa
Cara2 membuatnya
Blenderkan semua bahan2 yang bertanda *, sediakan kuali, masukkan ayam, bahan2 blender tadi, garam , nisan, asam keping, dan di masak seketika, atau ayam separuh masak. Kemudian masukkan jantung pisang , guna kan api yang sederhana, selepas itu masukkan kerisik, dan cili hijau. masaklah sehingga kuah tinggal sedikit, atau hampir kering. Siapppp
Teresek ni ada yg suka sedikit berkuah dan ada juga yg suka kering2, bagi akk suka yg berkuah sikit. Entah jantung pisang apa yg akk guna ni,agak lebam sikit, sepatutnya cantik je jantung tu
15 comments:
banyak kali juga tengok resepi teresek jantung pisang ni... semakin direnung semakin teringin dah merasanya... tentu sedapkan Rosa!
dah banyak kali tengok blogger2 buat teresek si jantung pisang ni.. tapi belum ada masa nak test wat pun.. :(
assalam irfa, ada juga jantung pisang yg tak boleh di guna contohnya pisang kapal,rasanya pahit
sedap gilooss tu..haha
Post a Comment