Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan seketika

Tuesday, December 5, 2017

Ujian UKKM MRSM Ulul Albab

Alhamdulillah Adda dpt panggilan ujian UKKM atau temuduga di mrsm ulul albab Sg Besar pada 4.12.17

Perjalanan dari KL ke Sg Besar melalui plus highway mengambil masa 1jam 40 minit, keluar di tol Bukit Tagar. Kemudian melalui jln2 felda Tengi dan juga akan jumpa felda Gunug Bersaouth.

Proses temuduga lebih kurang 40 minit ke sejam. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Adda dpt masa pukul 10.40am, lepas daftar terus masuk dewan utk menunggu giliran. Pakaian pula pakai baju sekolah pagi dgn lengkap.

Semoga ada rezeki Adda di Mrsm Ulul Albab.

Adda kena hafal surah AlMulk, sehingga ayat 12. Lepas dia x kena jawap soalan2 on9, alhamdulillah. Ada juga yg kena jawap sampai 100 soalan perihal diri sendri.


Wednesday, August 23, 2017

Pisang Serendah @ Pisang Kapal

Assalamulaikum dan selamat pagi. Alhamdulillah seronok sangat hari ni, pagi2 ronda belakang rumah, tiba2 terpandang sebiji lagi jantung pisang serendah keluar, menjadikan 4 pokok pisang serendahku sedang memberi hasil pada tuan dia. Syukur atas nikmat rezekimu ya Allah.

 Seronok bila tgk hasil berbudi pada tanah. Baru belajar berbuah. Sebenarnya kat sini mula2 tanam pokok pisang, tp kurang menjadi, agaknya tanah tidak sesuai. Bila di alih ke belakang rumah, alhamdulillah pokok hidup subur dan rajin berbuah.
 Hasil tanaman cik abe, teruja dia tgk pmm pisang dia berbuah.
 Tunggu masa matang. Kali ke 3 rumpun pisang ni berbuah.
Baru keluar jantung, sama rumpun dgn buah yg hanpir matang. Sangat rajin berbuah, dan buah pun besar. Alhamdulillah rezeki.

Saturday, August 19, 2017

APAM BAKAR, TEPUNG APAM KELANTAN

Assalam dan selamat pagi buat semua. Sebelum goreng mee, kita sarapan dulu dgn tepung apam resepi arwah bonda, simple dan sedap. Linapg terr buat la simple je resepi bonda. Dia jamin anak2 suka, sbb x rasa dan bau bawang bagai

 Dapat 6 biji, 3 besar dan 3 size comelll



Resipi Apam Bakar / Tepung Apam Kelantan

Resipi : Arwah Bonda Rubiah Deraman
Olahan : Rosaliza embunrosaliza

TEPUNG APAM KELANTAN

Bahan2

1 cawan tepung beras ( tambah sikit ji
ka adunan cair )
3/4 cawan air
10 biji lada hitam di tumbuk halus. ( lupa letak )
3 ketul tapai ubi yang kecil - kalo besar memadai 1 ketul sahaja. ( Ganti dgn Tapai Pulut, 4 bungkus kecil)
( boleh juga di ganti dengan pisang )  - di lecek halus
1 sudu teh yis mauripan ( guna yis saf )
1/2 sudu teh garam . Garam letakasa adunan dh berbuih )
 1 - 2 sudu besar gula
Kelapa parut + garam secukupnya


CARA  - CARA MEMBUATNYA


Satukan kesemua bahan2 diatas, kemudian biarkan selama 1 jam, Panaskan kuali dan lenserkan sedikit minyak, masukkan 2 sudu bancuhan tadi. Tutup kuali, apa bila hampir masak terbalikkan, kemudian angkat. ( akk  dapat 5 biji ) . Guna api yang perlahan.

Nota kaki : tutup nonstick pan, baru apam cepat masak.

Sedap mkn dgn kelapa parut masin2 sikit.

Adunan berbuih mcm ni baru tambah garam.


Friday, August 18, 2017

Rumah Untuk di Sewa di Puncak Alam

Assalamualikum dan salam sejahtera buat semua. Tumpang lalu dgn iklan ya. Ada sesiapa yg berminat untuk menyewa di puncak alam boleh lah hubungi saya dia fb atau email. rosalizadd@gmail.com. Rumah berdekatan dgn.sekolah puncak alam fasa 3.
3 bilik tidur
2 bilik air
Tingkat 4, tiada lift
Peti ais, mesin basuh dan dapur serta peralatan memasak.
Sangat sesuai utk pelajar2 uitm puncak alam.
Berdekatan dgn Tesco, kedai mkn, kedai runcit.
 Tingkat 4, view rumah aka.apartment
 Pemandangan dari sebuah.bilik
 Ruang tamu
View dr tempat parking menghadap ke sekolah.

Kemasukan dgn kadar segera

Ayam Masak Bali @ Ayam Sambal Bali

Menu lunch hari ni ayam masak Bali, best gandingan bau serai dan daun kari, harum semerbak satu dapur. Lauk ayam memang menu kesukaan ank2.

 Resipi Ayam Masak Bali

RESEPI AYAM SAMBAL BALI
By Malina LiNa Pg(http://linapg.blogspot.my/)
By: embunrosaliza
Sumber : Aisha Shukor

Bahan-Bahan A

  • 1 ekor ayam dipotong ikut
  • Garam dan kunyit
  • Minyak
Cara-Cara:
  1. Ayam dibersihkan,perasakan dengan garam kunyit.
  2. Panaskan minyak, gorengkan ayam (tak perlu terlalu garing) nak yang agak juicy.
  3. Angkat kemudian ketepikan

Bahan B (Kisar)

  • Cili kering segenggam(LiNa Pg gn 3 sudu besar cili giling)
  • 6 labu bawang besar (byk bwg br sedap)
  • 1 labu bawang putih
  • Sedikit halia sikit je (LiNa Pg gn 1/2 cm)
  • 1cm belacan 
Bahan C
  • 8 batang serai dititik (LiNa Pg gn 4 batang)
  • Daun kari 6tangkai 
  • Sedikit Kicap tamin (LiNa Pg gn kipas udang)
  • 3 sudu besar gula (terpulang selera)
  • garam 
  • Minyak (guna minyak lebihan goreng ayam td)
  • 1 labu bawang besar- hiris(LiNa Pg tambah rcp asal xde)
Cara-cara
  1. Tumis serai,sampai separa coklat Masukkan daun kari smp garing (bkn hangus)guna api sederhana 
  2. Kemudian masuk semua yg dh blend td..tumis smp naik bau n garing dan pecah minyak
  3. Masuk gula,garam n renjiskan kicap dlm 5kali renjis, jgn byk sgt dulu..biar warna merah maroon.
  4. Masukkan ayam dan hirisan bawang besar,masak lagi 10minit Gaul sebati dan segala tumisan bersalut dengan ayam.
  5. Dah siap tutup api.Sedia dihidang.  


Tq linapg atas tunjuk ajar, dh pandai kandamu ini copy resepi

RUMAH/APARTMENT UNTUK DISEWA DI PUNCAK ALAM

Assalamualikum dan salam sejahtera buat semua. Tumpang lalu dgn iklan ya. Ada sesiapa yg berminat untuk menyewa di puncak alam boleh lah hubungi saya dia fb atau email. rosalizadd@gmail.com. Rumah berdekatan dgn.sekolah puncak alam fasa 3.
3 bilik tidur
2 bilik air
Tingkat 4, tiada lift
Peti ais, mesin basuh dan dapur serta peralatan memasak.
Sangat sesuai utk pelajar2 uitm puncak alam.
Berdekatan dgn Tesco, kedai mkn, kedai runcit.
 Tingkat 4, view rumah aka.apartment
 Pemandangan dari sebuah.bilik
 Ruang tamu
View dr tempat parking menghadap ke sekolah.

Kemasukan dgn kadar segera

Cuti - cuti Bandung " Seirra Cafe & Lounge - part 2

Assalam dan selamat pagi buat semua pengujung blog embun. Sebagai kenangan ku abadi di sini potret kenangan semasa di bandung. Seirra Cafe & Lounge ni sangat sejuk di mlm hari. Pemandangan sangat cantik, dan sangat sejuk di sini. Perjalanan dr Bandung lebih kurang sejam lebih sikit. :~




Bersambung part 3

Monday, August 14, 2017

CUTI CUTI BANDUNG 3D2N - PART 1 Floating Market

Fuhhhh fuhhhh lama betul x sapu sawang dkt blog embun ni. Assalamualikum dan selamat pagi buat semuabpengujung blog embunrosalsaliza. Kenangan terindah di abadikan disini. Cuti2 bandunh 3d2n 7.8.2017 - 9.8.17,di taja sepenuhnya oleh my bonda penakan, dgn menaiki Malindo Air.Tq Bonda sue.

Tukaran masa ni utk sejuta rupiah bersamaan rm 324. Alhamdulillah murah juga. Kwn yg tukar di bandung dgn rate sejuta rm 340. Lebih baik tukar awal2 di Malaysia.

Cuci mata kat Floating Market, kalo x silap hampir 2 jam perjalanan dari Bandung utk ke sini :~
 Malindo Air
 Dgn Bonda penakan
 Ibu2 yg turut serta
Floating Market




Friday, April 28, 2017

Tempahan Nasi Bajet sekitar Bangsar, Utk Anak2 Sekolah, sarapan, makan tengahari dan malam

Assalam, saya menerima tempahan utk nasi bungkus bajet utk ank2 yg ada game atau perlawanan hoki di stadium pantai atau stadium hoki kpm. Sebanrang pertayaan boleh la hubungi saya di FB syaza liza.

Thursday, March 9, 2017

Agent JAMU AZMA BANGSAR

Assalamualikum dan selamat pagi buat semua. Lama betul x ada N3 baru. Kali ini tak ada n3 masak2 ya, nak cerita pasal jamu, yg saya jual iaitu jamu azma.

Cantik luar, cantik dalaman. Jamu ini boleh mengurangkan sakit2 badan, lenguh2 pulihkan kesihatan dalaman dan byk lagi khasiat jika di amalkan secara teratur iaitu, 2 biji pagi dan 2 biji mlm



Saturday, January 21, 2017

LAMAN BONDA

Assalamualikum dan selamat tahun baru 2017, lama cuti berblog. Di sini ingin saya kongsikan laman bonda yg sangat cantik. Halaman hasil cucuk tanam arwah bonda. Bondaku Rubiah bt Deraman yang telah pergi meninggalkan kami 22.11.2016. Ini lah hasil air tangan bonda , Gambar2 ini saya snap
27.11.16, setelah seminggu bonda pergi:~





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...