Akk buat setengah ekor je...buat banyak kan cepat pulak habisnya
ini resepinya
Bahan-bahan ( 3-4 orang )
- 1 ekor ikan terubuk masin (saiz M)( akk buat setengah ekor je )
- 2-3 sb tepung jagung
- 5 biji cili api (dihiris)
- 4 biji limau kasturi (dibelah dua)
- minyak utk menggoreng
Cara-cara
- Ikan terubuk dipotong bbrp kepingan (ikut suka) dan direndam terlebih dahulu (10-15 minit) utk mengeluarkan garam yg berlebihan.
- Kemudian ikan dicuci bersih dan dilap kering. Salutkan dengan tepung jagung. Biarkan seketika.
- Panaskan minyak dengan api perlahan. Apabila sudah panas, masukkan ikan satu persatu dan goreng sehingga betul-betul garing (goreng lama sikit tp jgn sampai hangus).
- Apabila sudah masak, angkat dan toskan. Susunkan ikan di dalam pinggan hidangan. Perahkan limau kasturi dan taburkan hirisan cili api di atasnya.
Suka sangat goreng ikan terubuk gini..harumnya melekat kat tangan
0 comments:
Post a Comment