Salam di tegah hari jumaat buat semua. Hari ini akk paksa anak2 n abe makan awal sikit..biasanya lepas solat jumaat baru kami makan. Tapi memandangkan masakan hari ini adalah kali pertama akk mencuba..jadi tak sabar rasanya nak merasa laksa sarawak ini. Sudah lama rasanya akk nak merasa laksa ini..bukan mengidam tau..cuma tak pernah lagi merasa. Terima kasih banyak2 buat HASUE kerana menghadiahkan akk pes laksa sarawak yang original, tq sue. Meleleh juga la hidung akk ni...Anak2 semua boleh makan..tapi masing2 air dok tepi heheheh. OOO begini rasanya, pedas2 berempah rupanya..bila letak limau kasturi rasa masam2 sikit..best juga lah. Meh la makan laksa sarawak buatan KL :~
siap di kuahi..tapi letak sikit je dulu kuahnya
semangkuk bee hon bukan laksa ya
sebahagian dari lauk pauknya
sebelum di kuahi hehehe
Sue minta izin C n P resepi istemewa ini ya..untuk rujukan masa hadapan akk ya..ada lagi sebungkus pes tu
Bahan2 untuk Kuah:
- 1 peket pes laksa sarawak(600g)
- 2 liter air
- 500ml santan dari sebiji kelapa >sue guna santan kotak+air
- 1 mangkuk udang tanpa kulit (boleh letak byk ikut suka )
- 1 sudu teh garam * dan sedikit ajinomoto(tak letak takpe kot)
- 1/2 sudu teh gula*(*agak2 jer nih...lupa lak simpan banyak mana)
- Panaskan 2 liter air dan masukkan pes laksa sarawak dan didihkan selama setengah jam-45 minit.
- Tapiskan rempah laksa yang sudah dimasak tadi
- Kuah laksa yang sudah ditapis dimasak kembali,masukkan sebahagian udang basah(selebihnya dicelur)dan tambahkan santan dan bahan2 perasa
- Biarkan renih seketika dan sebatikan rasa..kalau nak cairkan sedikit kuah boleh tambahkan sedikit lagi air...
- Apabila sudah sebati padamkan api...kuah sedia untuk digunakan...(panaskan sebelum diceduk ke dalam mangkuk)
- 1 Peket Bihun-rendam sehingga lembut dan toskan-kalau x tahu camner leh tengok SINI(klik)
- Isi ayam goreng-(ayam digoreng bersama garam dan serbuk kunyit,dicarik2)
- Cendawan hitam*
- Udang*
- Taugeh*(jika suka) > sue tak letak
- Telur rebus
- Telur dadar(telur goreng bersama sedikit garam dan dipotong2)
- [Bahan2 bertanda * dicelur/di rebus sekejap]
- Belacan
- Cili padi
- Jus limau kasturi
- Garam dan secubit ajinomoto
>Campurkan semua bahan dan kisar atau lecekkan sahaja pun
OK semua selamat menjamu selera ya.
P/s anak2 tanya sup ke apa mama msk ....akk ckp laksa sarawak..tapi kenapa bee hon bukan laksa pun heheheh, maklum la tak pernah makan....habis setengah bungkus utk tgh hari ini.
4 comments:
Amboiii..mentang² stok stoberi banyak, main tenggek² je yaaa buat kite jelessss...
Laksa Sarawak ngan Mee Kolok len kan...?
hehe... cantiknya strawberry tu... penambah perisa laksa Sarawah ek.. :)
Post a Comment