Salam buat semua...tentunya sudah makan tengah hari ya semua....tengah hari tadi akk masak lemak cili padi ketam.....best masak lemak2 gini...utk menambahkan lagi lemak2 kat badan ni heheh.
Inilah lemak cili padi....tapi nape la kaler pucat semacam je....tapi rasa boleh tahan la
Akk masak tiga ekor je...anak2 tak berapa suka ngan ketam ni...makan kuah je. Resepi ini ikut pesen akk la, yang ori kena tanya Kak Asma atau Kak Erna....
:~
3 ekor ketam
*3 ulas bawabg merah
1 keping asam
*5 biji cili padi
1 batang serai, diketuk manja
Santan secukupnya
*sedikit kunyit hidup
Garam
serbuk perasa
Cara2
Blender semua bahan bertanda* , satukan kesemua didalam periuk, masuukan garam n serbuk perasa. masakkan dengan api yang sederhana sehingga masak
Kalo masak pedas2 n pekat2 lagi sedap, tapi akk tak berapa tahan ngan kepedasan so kurangkan sikit cili
Tuesday, July 20, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
sedapnya lauk hari ni, blh tumpang makan. hehe...
lagi satu..nak masak lemak cili api ni..jangan blend cilinya..kena tumbuk kunyit hidup dan cli api guna lesong batu.....
maaf ye ros.bukan kata ros masak tak betul.tapi..cara akak ..ikut petua orang tua2
.. ketam masak lemak memang sedap..letak pulak serai tu..hm..pedas manis kuahnya..manis ketam..bukan manis gula..
Post a Comment