Memang cantik n tak berderai lagsung
Dapat dua bekas ini....
Suka sangat bila dapat hasil yang memuaskan hati.....TQ buat YATIE US
Akk masak guna ricecooker, kalo sapa2 yg bz + M mcm akk boleh lah cuba guna ricecooker gini....
Bahan-bahan
- 2 cawan beras biasa
- 10 cawan air
- 2 sudu kecil garam
- Basuh beras dan masukkan air,garam ke dalam periuk utk dimasak.
- Setelah nasi mula kering,kacau sentiasa sambil di lenyek supaya hancur.
- Gunakan api perlahan dan bila kering terus kacau lagi.
- Setiap 10 minit mestilah di kacau sebati sehinggalah nasi kering. Masak nasi impit ni kena banyak kali di kacau supaya nasi cantik dan lembut.
- Saya masak lebih kurang 1 1/2 jam dngn api sederhana. Setelah siap, matikan api dapur.
- Lenyek-lenyekkan nasi dengan menggunakan anak lesung batu@belakang botol yg bersih sehingga nasi lembut. Gaul dan lenyek2 lagi. ( Akk sapu minyak pada plastik pas tu masukkan senduk, tekan2 sampai mampat )
- Sapukan sedikit minyak di sekeliling tupperware @ mangkuk. ( lupa nak sapu minyak, tapi ok je senang gak keluarkan nasi, )
- Masukkan nasi tadi ke dalam mangkuk dan ratakan, ambil sehelai plastik bersih dan sapukan sedikit minyak.
- Tekan-tekankan nasi supaya mampat dngn menggunakan plastik tadi (saya letak sapu tangan dlm plastik tu supaya tak rasa panas sngt masa menekan nasi tu).
- Biarkan nasi impit betul2 sejuk lebih kurang 4-5 jam sebelum dipotong.
6 comments:
Alhamdulillah menjadi nasi impit akak....suka yatie tngk...tahniah ya kak....yatie pun pernah masak kat rice cooker, tapi rice cooker yatie kecik dan tak muat...tu yg buat style masak kat dapur....
Post a Comment