Tapi hari ni akk nekad juga buat kuih ni setengah adunan, banyak juga dapatnya, cadangnya akk boleh makan sampai petang , maklum la makan berdua aje. Siap je akk kukus , terus akk hidangkan panas2.....aikkkkk tgk2 dah licin...sedapla mama masak kihkihkih. Tu la akk kata belum cuba belum tahu lagi..ni bila dah rasa sedap tu siap minta suruh buat lagi.
memang sedap, gebu je kuih puteri ayu ni. Sebelum ni akk dok tengok je kat myr , akk suka sangat kuih ni
Percubaan yang pertama..memang sedap n menjadi kalo betul2 ikut resepi
untuk resepinya...c n p dari Myresepi, resepi Mama kastam Tioman
- 4 cawan tepong gandum
- 1 1/2 cawan gula caster
- 3 biji telor
- 1 1/2 cawan santan ( di ambil dari 1 paket ( 50 gm )santan segera +1 1/2 cwn air )
- 1 sudu makan ovelette
- 1 sudu makan baking powder
- 1 sudu teh pewarna hijau
- Inti kelapa
- 1 biji kelapa parut putih sahaja
- 2 sudu teh garam
- 1 sudu makan tepong ubi
Cara-cara
- Ayak tepong bersama baking powder, ketepikan.
- Putar telor + gula sehingga betul2 kembang.
- Masukkan ovelette dan pewarna hijau, putar lagi sehingga sebati.
- Masukkan tepong sedikit demi sedikit berselangseli dengan santan sehingga habis.
- Inti kelapa- satukan semua bahan, gaul sehingga rata.
- Sapu acuan dengan minyak, ambil sedikit inti kelapa, tekan2 dalam acuan tadi, tuang adunan. Kukus selama 5 minit.
Gambar blur....snap pic masa panas2 lagi..wap tengah membebaskan diri
10 comments:
Ni nama br kuih ni ke? Rasanya ada namanya yg lbh tradisional tp lupa la pulak. Elok kalau buh nama Kuih puteri Amani..hehe..
dapnyaaaaa....
hakhakhak
comel. sedap kan kuih ni tambah perisa pandan tu. sedapppp!
Post a Comment