Okesss berbalik pada kek yg lama dah basiii ni, Kek tiramisu ni dah lama akk buat 23.1.13 hari tu lagi, kalo tak tepek resipi rasa mcm rugi pulak,sebabnya ini kali pertama akk buat tiramisu. Sedap , semua anak2 dan mak bapa suka dengan kek ni. Akk guna kek span biasa yg akk selalu buat resipi di myR
Huduh sokmo kalo buat apa2,tapi yg penting memang sedap. Terima kasih buat ayunalisa yg promote resipi ni.
KEK TIRAMISUby : ayunalisa
source : umi e
Kongsi Bersama : EmbunRosaliza
Bahan-bahan ( 8 orang atau lebih )
- 1 biji sponge kek atau apa2 kek
- 250ml whipping cream
- 200ml cream cheese
- 1/2 cawan gula halus
- 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
- 1 sudu makan serbuk nescafe ( ayu guna mocha emulco)
- serbuk koko untuk hiasan
Cara-cara
- Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
- Satukan gula, cheese dan cream
- Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
- Potong kek pada 3 bahagian
- Susun 1 bahagian dalam bekas
- Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek
- Sapu 1/3 bahagian adunan cream+cheese tadi atas kek
- Susun lagi bahagian yang selebihnya
- Ulang sampai habis kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
- Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...
KEK SPAN
Bahan-bahan
- 50g tepung jagung
- 50g tepung gandum
- 50g tepung naik sendiri
- 4 biji telur
- 150g gula kastor
- 1/4 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara
- Ayak tepung bersama garam sebanyak 3 kali untuk pengudaraan.
- Panaskan oven pada suhu 180 degree.
- Pukul telur, gula dan esen vanilla didalam bekas pada kelajuan tinggi selama 6 minit atau sehingga adunan kembang dan putih/pucat.
- Ayak sedikit demi sedikit tepung ke dalam adunan telur serentak digaul dengan dengan spatula sehinga sebati.
- Bakar selama 20-25 minit.
EmbunRosaliza guna kek span ini :-
resipi : SWEET 4EVER@myresipi
Bahan-bahan ( 1 biji kek )
- tepong super fine - 150 gram - 11/2 cawan
- gula kastor - 150 gram - 1 cawan
- telor - 5 biji telor A
- ovalette - 15ML - bersamaan 1 sudu besar
- air daun pandan - 80ML - ER 1/2 cawan susu cair/ susu segar
- minyak / mentega cair -80ML - 1/2 cawan minyak masak
- pes pandan - 5ML/ 1sudu teh - ER tak letak
- serbuk penaik - 5ML/1 sudu teh
- sedikit pewarna hijau [x] - x letak
Cara-cara
- satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
- tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
- 150 - 180darjah celcius
- bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis...(betul ker ayat ku...hihihihi)
- kek dimasak mengunakan api bawah dan atas
9 comments:
Willst du es ihnen besorgen? Melde dich jetzt gratis an und du bekommst sofort 50 Coins für die liveshows kostenlos!
Beobachte tabulose [b][url=http://free-teen.org]Free Teens[/url][/b]. Gerade erst 18 und schon so versaut.
[url=http://teocreator.org/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=107952]Teen Tube[/url]
[url=http://3alama.net/vb/members/28328.html]Live Teens[/url]
[url=http://minecraft.3dmax.fr/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=3556]Teen Livecam[/url]
[url=http://prompress.ru/img/guest/index.php?showforum=1]Free Teens[/url]
[url=http://beninca.com.ua/includes/guest/index.php?showforum=1]Free Teen[/url]
[url=http://theladieslounge.org/member.php?action=profile&uid=21113]Teen Livecam[/url]
http://heartabreak.com/memberlist.php?mode=viewprofile&u=23236 http://foro.iknime.com/memberlist.php?mode=viewprofile&u=29157&sid=9d6496e0ed1827c1ad9ce6cbb475c1b3 http://kinofilmtv.net/user/CamTeeny/ teen[/url]
Post a Comment