Assalamualaikum dan selamat malam buat semua, fuhh mcm lama dh x jenguk blog kesayangan ni.
Lama dh duk angan2kan nk buat kek lapis kukus hawflek ni. Hawflek dh lama bli, tetapi bila tiba masa segala adunan dah buat, cari2 x jumpa pula.
Nasib baik ada coklat cip lebihan zaman bila ntah, boleh la guna pakai. Utk lapisan atas guna biskut oreo
KEK KUKUS MASAM MANIS
Resepi :Kak Fida MYResepiKongsi Bersama : EmbunRosaliza
Bahan-bahan ( loyang 10x7 )
- 5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais)
- 225 g gula halus (1 cwn rata +2 sb rata)
- 220 g tepung gandum*(2 cwn rata)
- 1 sk rata baking powder*
- 1 sb ovalette
- 150 ml susu cair
- 1/2 sk garam
- 100 ml minyak jagung/masak
- 1 sk esen vanilla
- pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka
- secukup hawflakes (akak gunakan yg sebesar syiling 50 sen)
Cara-cara
1 Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.
2. Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
3. Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
4. Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
5. ***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan.Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka...
6. Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.
Untuk membuat kek lapis perisa choc dan choc chip...
adunan dibahagi dua dan bubuh 2 sb serbuk koko yang dicampur air atau 2 sk choc paste pada 1 bahagian adunan.Tabur choc chip pd lapisan putih ketika mengukus.
Saya buat mcm kek lapis warna warni biasa je, cuma lapis dgn coklat cip je
2 comments:
Post a Comment