Assalamualikum dan selamat berpuasa hari ke 10 buat semua umat Islam. Sardin Roll ni buat frozen senang utk masa sahur dan berbuka..kdg² ank² x suka kuih org tua, jadi penyelamat sardin Roll, karipap dan popia Cabonara.
Mood x berapa nk ok, kisahnya x dpt nk komen di blog yg kita singgah. Bila nk komen dia suruh kita Sign in googgle pula.
Berbalik pada resipi pula
SARDIN ROLL ATAU SARDIN GULUNG
Resipi Olahan : embunrosaliza.blogspot.my
BAHAN² INTI
1 TIN BESAR SARDIN, AMBIL IKAN SAHAJA
1 LABU BAWANG BESAR
3 ULAS BAWANG PUTIH
SEDIKIT CILI PADI POTONG HALUS
PERASA SECUKUPNYA
MINYAK UTK GORENG
SEDIKIT GARAM
MINYAK UTK MENUMIS
BAHAN² KULIT ( SAMA MCM BUAT KARIPAP )
500 GRAM TEPUNG GANDUM
5 SUDU BESAR MINYAK MASAK
3 SUSU BESAR MAJERIN
SEDIKIT GARAM
SECAWAN AIR SEJUK AIS
CARA²
SEDIAKAN INTI TERLEBIH DAHULU
POTONG DADU BAWANG² KEMUDIAN TUMIS SEHINGGA WANGI, MASUKKAN CILI DAN SARDIN, LENYEK²KAN. KEMUDIAN PERASAKAN, JANGAN TERLALU MASIN. SEJUKKAN SEKEJAP.
UTK KULIT
PANASKAN MINYAK MASAK, SAMBIL TU SEDIAKAN BESEN LETAKKAN TEPUNG GANDUM, MAGERIN DAN GARAM. RAMAS²KAN HINGGA MENJADI MCM SERBUK ROTI.
APABILA MINYAK SUDAH PANAS MASUKKAN MINYAK KE DLM ADUNAN TD DAN GAUL MENGGUNAKAN SUDIP ATAU SUDU, KEMUDIAN RAMAS²KAN TEPUNG TD.
SELEPAS ITU MASUKKAN AIR SEJUK SEDIKIT DEMI SEDIKIT SEHINGGA MENJADI DOH.
REHAT SEKEJAP DOH DLM 15 MINIT
KEMUDIAN BULAT² KAN ADUNAN KECIL.
CANAI ADUNAN KEMUDIAN LETAKKAN INTI, GULUNG SEHINGGA KEMAS IKUT KESELESAAN MASING² NK BUAT BENTUK MCM MANA😁😁.
KEMUDIAN GORENG, SIAP.
JIKA UTK SIMPAN FROZEN GORENG SEKEJAP KEMUDIAN SEJUK KAN TERLEBIH DAHULU, BARU SIMPAN.
Kalau rajin potong hujung² dia jadi la mcm niBulat²kan adunan sebelum canai
Bila di Canai mcm ni rupa dia
Byk juga dpt
Yg ni di goreng sekejap utk di frozenkan
0 comments:
Post a Comment