Guna dapur gas biasa je bakar kek ini..elok je gebunya....tergaring sikit heheheh sib baik tak retung gitu
ok semua selamat minum petang ya......
Bahan2
2 cawan gadum
3/4 cawan gula
1 cawan kurma buang biji
sedikit garam
1 sudu teh paras baking powder
1 sudu teh paras soda bikabonat
1 sudu teh ovellate
3/4 cawan minyak masak
3 biji telur
Cara- caranya
Blenderkan kesemua bahan2 diatas hingga gebu . ( akk guna food prosseser ) kemudian bakar lebih kurang 40 ke 45 minit..kalo mengguna tin pembakar dapur gas tu. Kalo oven tak pasti pulak
Selamat mencuba dan terima kasih buat sofinar...akk guna sukatan cawan..
Ini resepi yang sebenar dari sofinar..akk c n p ya tq
Ini resepi yang sebenar dari sofinar..akk c n p ya tq
Bahan-bahan ( sekeluarga )
- 150g pisang emas - dilecek
- 180g tpg gandum
- 180g gula halus /gula icing
- 3 biji telor
- 120ml minyak masak
- 1 sudu teh ovelate
- 1 sudu teh soda bikabonat
- 1 sudu teh baking powder
- secubit garam
Cara-cara
- campur semua bahan di atas dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih
- masukkan kedalam loyang yang digris dengan minyak masak, bakar 180 darjah selama 40 - 50 minit
- pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda
4 comments:
garing la sedap..
Post a Comment