Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

iklan

Tuesday, July 6, 2010

SIRA LABU

Salam dan selamat malam buat semua....apa kbr semuanya...akk harap semua dalam keadaan sihat walafiat. Dah dua hari tak ada n3, letih sangat rasa nak buka blog pun jadi malas, nak tidur je rasa.
Dah seminggu akk beli labu, cadangnya nak masak lemak putih.....tapi lama2 dok tersimpan, tekak beralih arah pulak nak makan sira, malam ni akk menyira labu tu...sedap je bau daun pandan tu. Biasa kalo sira akk guna santan, tapi kali ini guna air je. Kalo dekat kampung time kenduri ada lah sira labu ni.....tapi manis tak boleh nak cerita . Yang akk buat ni guna sekeping nisan n satu sudu gula, tak la manis mana...ok la untuk kesihatan. Jom makan sira labu. Nak buat sira ni sama juga dengan sira pisang atau apa2 je. Semua orang pandai buat sirakan ?. Jom la layan gambar,

Akk guna sebiji labu yang kecil....dapat 5 keping yang cute je.....sebiji labu tu dlm pinggan ni heheheh. Beli labu yang besar tak habis pulak.

Kalo guna labu pejal2 tu lagi best sira.....

10 comments:

sedapnya sira labu,br td ucu dok citer bonda wat sira labu time acik blik kg arituh..
 
x der jual ni. Kalu nk makan kena wat sendiri tapi x leh makan manyak2 nanti kena kencing manis :)
 
selalu dgr sira labu nih kak..tp x pernah buat sendiri..hehe..makan pun ntah pernah ke idak..haha
 
Salam lina...emmmm sedap bangat, sekali sekala layan sira labu ni. Tapi takleh mkn byg2 nnt kecing manis pul;a
 
Salam chak.....senang je nak buat sira labu ni, chak pun boleh buat, kurangkan manis dlm masakan lebihkan manis dlm senyumannnn hihkhihk
 
Salam sue....oh sue tak pernah buat ek sira gini...stok labu besar tu ada lg tak...boleh la di cuba buat sira gini...
 
Salam kak rosa, akk gna labu jnis apa utk buat sira tu? Kalo buh santan kna gna byk utk sebiji labu?
 
Salam adry...akk guna labu bulat yg biasa tu je. Yg akk tu besar mcm kelapa yg di kupas tu je...akk guna air je dlm secawan gitu. Satukan nisan 1 keret heheh, gula 1 sudu besar, n garam sikit, daun pandan, tutup periuk pas tu masak dengan api yang perlahan je sehingga kuah tu betul2 pekat. Kalo nak manis tambah nisan atau gula, yg akk tu tak manis mana. Nak buat ke
 
Nmpk mcm simple je nk buat sira. Nk minta mahsuri buatkn..hehe..
 
mmg simple sangat ...guna air pun sedap juga...tapi kalo nak lg sedap guna santan. yg akk buat tu guna air je.....beli labu nnt mahsuri buatkan lah tu. nnt post n3 ya hikhihki
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...