Saturday, November 6, 2010

AL KISAHNYA...........MELAHIRKAN PUTERI AMANI

Salam ceria di pagi Sabtu bersamaan 6.11.2010. Hari ini genaplah usia Puteri Syaza Amani sebulan. Hari ini akk nak kongsikan pengalaman akk melahirkan Amani. Lama duk peram kisah ni heheh. Sebenarnya tak ada apa yang menarik pun..sama ngan orang lain juga pengalaman akk.

Al kisahnya pada subuh hari 5.10.2010 keluarlah tanda2 seperti biasa yang akk alami masa nak bersalinkan anak2 yang lain juga..iaitu mcm darah coklat2 gitu..tapi sikit sangat..bermakna sampailah masa untuk akk bersalin..lega rasanya bila tgk dah ada tanda2 tu keluar. Sebenarnya akk agak risau takut baby ni over due mcm sikakaknya Adawiyah lebih seminggu.

Pagi tu akk ada check up kat klinik, bila akk bagitau anda2 dah keluar, cik misi tu suruh akk segera ke HKL, masa ni pun darah tu dah tak keluar pun.... perut akk tak sakit pun lagi. Tapi takut juga lah manalah tau baby ni keluar senang pulak.nnt bersalin kat umah pulak lagi susah...mcm anak akk yang no 3 ti bersalin kat umah,tapi masa tu kat kampung, misi sampai je terus keluar. Jadi untuk keselamatan lepas balik dari klinik akk pun terus ke HKL.

Dalam kul 12.00pm akk sampai di HKL..selesai segala urusan akk pun masuklah kat wad..boringnya sebab perut ni tak sakit2 pun lagi..pada awal2 akk sampai tu Dokter kata dah 2cm..eh ya ke dokter..saaya tak sakit perut pun lagi. Pukul 5 lebih2 sikit barulah perut akk ni rasa sakit sikit..tapi sekejap je pas tu okey je, ye ke aku ni nak bersalin. Selalunya akk lepas keluar tanda setengah jam lepas tu terus sakit perut...n sakit2 terus bersalin.

Petang tu sempat lagi akk mkn kue teow goreng yang di beli oleh adik ipar akk..jadi adalah tenaga nnt. Dlm kul 8 lebih akk tido dulu kejap, manalah tau kut2 pagi nnt nak bersalin n tak boleh tido. Cik misi yang bertugas selalu  dok tanya sakit dah kuat ke puan...belum kuat mana pun misi heheh..boleh gelak lagi.  Dalam kul 12.00 am perut akk dah terasa sakit kuat sikit n dokter check baru 2cm..eh pelik la pulak dari tengah hari dok 2cm je, risau gak akk ni..kenapa lah pulak tak terbuka2 pun lagi,,,segala doa2 dah akk baca.

Pada pukul 3.00am sekali lagi akk suruh dokter check...baru 3 cm..masa ni sakit dah berpeluh2 dah rasanya, tapi bila misi check dia kata 4cm....ni dah boleh ke bilik bersalin dah..akk pun ambil apa yang patut n call abe suruh datang. Bila sampai kat labour room,doktor situ kata 3cm...pulak dah,bila sampai labour room,sakit pun kurang lah pulak pada awal2 tu..emmm pas tu akk tak tgk jam dah perut akk dah makin sakit, pas tukan misi tu bagi gas kat akk...kalo sakit puan sedut ya...sedut punya sedut nak tido pun ada..tapi best gak sedut gas ni hehehh...paler otak akk dok fikir dadah ke apa kat dlm gas ni..kejap je berpinar mata akk..mmg tak sakit. Misi tu kata gas tu boleh mempercepatkan proses pembukaan.

Jeng..jeng...jeng..dalam kul 4.45am macam tu misi pergi panggil abe yang dok kat luar sana tuuu. Abe awal2 lagi dah bagi tau tak nak tengok akk bersalin..takut pengsan dia huhuhuhu....kelakarkan, dia takut darah..akk kata apa lak kena mengena bgab darahnya..dok tepi akk je bukannya kena sambut baby..baru lah okey dia hehehe kelakar lak. Bila nampak abe tu lebih lah sikit semangatnya nasib baik tak ngada2 nak nangis ke apa.

Dan ketika azan subuh berkumandang di masjid HKL..lahirlah Puteri akk ni pada pukul 5.57am seberat 3.33kg..alhamdulillah baby akk sihat2 aje...selesai qamat baby abe pun keluar dari bilik bersalin maka tinggaklah akk...dan doktor siswazah. Baby dah selamat, kini uri lah pulak....payah lah pulak uri ni nak keluar, mengikut pengalaman akk lah..kalo doktor yang keluarkan uri mmemang payah lah nak keluar..tapi kalo misi yang berpengalaman kejap je tarik terus keluar uri....dalam masa 45 minit baru dapat keluarkan uri..itu pun kak misi yang tu yang keluarkan,,,alhamdulillah..kalo tak, tak pasal2 kena seluk keluar uri..eeee takut bila dengar. Alhamdulillah..terima kasih buat doktor siswazah tu Dr Rozita n kak Misi yang baik hati.

Panjang cerita hari ini..itu pun tak habis lagi....hari ini baby akk dah besar...dah sebulan pun..terima kasih buat semua yang mengujungi Blog akk, semoga persahabatan kita berkekalan....walaupun di alam maya.

14 comments:

salam..dah beso dak kecik sorang neh..mata bolat, pipi bam bam..geram tul nak cubit2...chumel sungguh
 
waa...dh sebulan yer..tembamnyer pipi...cium sket boleh?? hehehe... anak saya dh 8 bulan
 
salam rosaliza..dah besar amani..dah sebulan ye..alhamdulillah sihat ibu dan anak..
 
salam kak..akak dah sihat ke?lumba lari jom(x sedar diri nih)hehe..
seronok baca kisah akak tuh..mmg x sama jek pengalaman bersalin anak2 nih kan kak..sibbaik laa suma dah selamat..
tapi suami boleh lak masuk masa isteri bersalin eh?memang gitu ke kat sana kak?kalo kat miri x dbenarkan langsung...huwaaa..geram tul..
kan best kalo hb dpt ikut masuk skali bg smngt kan..huhu

Makin comel dak kecik nih...peluk cium untuk amani..muahh2
 
Salam kak rosa, wah dah sebulan rupanya...Tahniah ya kak..maaf terlambat ucap tahniah tapi better late than never kan! Comeinya puteri akak tu...bestnya dpt baby girl..kita pulak dah rasa teringin ni...Selamat Berpantang ya!!
 
Salam kak rosa,
Dh sebulan pn anak sedara uda ni tp blm hbis pantang lg tu. Nti kita jmpa kat kg.
 
salam kak liza. pejam celik pejam celik sekejap jer dah sebulankan. emm comel nya puteri ni. lebat rambut dia :)
 
Salam Linapg aka Mak Lang....bby semua nmpk cumel je heeheh..tadi akk p cucuk bby emm beratnya 4.5kg dh..ptt la rasa cam lenguh je tangan mama dia ni heheh
 
SalamNoorma Ismail....oh ada anak kecil juga....bestkan main ngan dak kecik kan....terima kasih ya singgah
 
Salam Kak Erna..a, a kejap je dah sebulan....mula2 ari tu rasa gak lamanya dok betapa heheh..alhamdulillah kami sihat2 je kak
 
Salam Sue...lumba lari okey je set time je...akk pun dh sihat lagi pun keja2 biasa kat umah kena buat juga..abe bantu sikit2 je..tp baik bantu dari membatukan dirikan heheh...kat sini boleh je suami masuk walaupun spital kerajaan..cuma atas suami je nak masuk ke tak nak
 
Salam Azlina..biar lambat asalkan berucap juga heheh terima kasih ya na..kalo dah teringin bby tu..boleh la tu tambah heheh..
 
Salam Adry Aka Uda...emm dh sebulan kita...raya ni abis la pantang..bby ni bam2 sungguh huhuhu..insyallah raya ni kita jumpa ya Uda
 
Salam Wachak....tu lah sekejap ya dah pun sebulan lebih dh bby amani ni....bila rambut lebat sanyang nak cukur botak heheh..cukur sikit je masa majlis cukur hari tu..tq Chak
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...