Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

iklan

Thursday, February 9, 2012

GULAI IKAN AYA @ TONGKOL - REMPAH GULAI CAP BUNGA ROS

Assalammualaikum buat semua, suka sangat dengan gulai ikan aya stail kak nor ni. Terima kasih buat kak nor ganu kerana berkongsi resipi yang sedap ini, cara  gulai ikan aya ni hampir sama dengan gulai akk juga, cuma  tak letak rempah 4 sekawan je sebelum ni. Ada juga akk google cari resipi yg menggunakan rempah cap bunga ros ni, tapi jumpa yang tak tumis, akk lebih suka yg bertumis dulu. Gulai ni akk mkn dengan nasi dagang, mmg sedap




GULAI IKAN AYA@TONGKOL (Gulai Nasi Kuning/Dagang)
resipi : K.Nor@SecubitGaram
kongsi bersama : embunrosaliza.blogspot.com

Bahan:
1 ekor ikan aya@tongkol
3kpg asam keping
sedikit garam
air secukupnya

Bersihkan ikan aya dan potong.
Masukkan dalam periuk dan masukkan asam keping, garam dan air.
Air hendaklah melebihi paras ikan.
Masak dgn api sederhana sehingga air tinggal lebih kurang 1/4.
Lagi lama ikan dimasak lagi sedap, isi ikan pun lebih pejal.
akk tambah sesudu cuka - utk keraskan sikit ikan


Bahan2 kuah:
4 sudu besar cili mesin
7 bj bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1in halia *
1in lengkuas *
1in kunyit hidup * ( * diblend )
3 sudu besar rempah gulai nasi dagang ~ boleh guna rempah cap bunga ros kalau tak ada rempah khas utk gulai nasi dagang
2/3 cawan santan fresh/pekat
4 cawan air
air asam jawa - akk letak 3 keping asam keping
sedikit belacan ~ optional  - tak letak
nisan/gula melaka
garam
sedikit gula
7 - 9 bj cili padi
minyak

Bahan penumis:
1 btg kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 bj buah pelaga
1 kuntum bunga lawang

Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan bahan penumis.
Biarkan hingga wangi dan masukkan cili mesin.
Goreng hingga cili menjadi garing dan masukkan bahan2 yg diblend.
Masak hingga sedikit kering dan masukkan rempah gulai.
Masukkan 1/2 cawan air dan masak lagi hingga garing dan pecah minyak.
Masukkan lebihan air dan masak hingga mendidih.
Masukkan santan dan renihkan hingga kuah mendidih sambil sesekali mengacau.
Masukkan air rebusan ikan, jus asam jawa, belacan, nisan/gula melaka, garam dan gula.
Masak hingga kuah sedikit pekat dan masukkan ikan yg dah dimasak tadi.
Renih lagi kuah hingga kepekatan yg disukai.
Sekiranya kuah terlalu pekat dan tak pecah minyak bolehlah ditambah air panas dan masak semula hingga keluar minyak.
Masukkan cili padi dan masak lagi sekejap dan baru lah dipadamkan api.

* ikan aya lebih sedap direbus lebih awal dan dibiarkan supaya rasa masam2 tu meresap ke dalam isi ikan.
** kalau ada belimbing buluh, boleh lah diletak dlm gulai ni. nanti rasa gulai lagi sedap :)




Ini lah rempah gulai cap bunga ros, terima kasih buat Alla kerana bagi akk rempah ni dan rempah masak

20 comments:

as salam rosa....ini peberet kak ham ni....mintak semangkuk...isi sekeping...
 
hrmmm payah betul nak cari gulai yang sedap. boleh cuba le nanti
 
salam kak rosa...order nasi dagang ngn gulai ikan aye ni 5 bungkus yer, kuah bg lebih...ekekekekekee
peberet liza nii...
 
Sedapnya klu ada nasi dagang..emmm lapar gue..
 
Nak carila rempah gulai cap rose ni...pas ni boleh masak gulai nasi dagang...emmm...memang fav akak....
 
mmg sdap.. :)
 
kak rosa,,rempah tu dapat kat ne..internet lembab..payah nak load gamba huhu
 
salam kak liza..tak pernah nmpak lg rempah ni dijual sedap ye kak..rasanya camane? raasa kari ke ?hehehe.. nmpak sedap ni..terliur sy
 
mekasih sudi cuba ya liza.. :)
 
dap2 tu... baru hr selasa hr tu alla bt ns dagang..
 
Assalamualaikum Kak Rosa, rempah tu kalau cari kat sini jgn harap la nak jumpa, dulu pernah buat nasi dagang tapi buat gulai ikannya guna rempah biasa je..gulai ni kalau pekena dgn nasi dagang mau banjir...sedapnyaaa!!
 
alahai kak...gulai ikan aya fav saya ni.........tapi tak pernah lagi guna rempah cap bunga ros....
 
fav e-na ni kak...tapi tak pernah guna rempah bunga ros lagi...ada ke kat s.alam ye...
 
gulai nasi dagang guna rempah cap bunga rose mmg best! minggu lepas hampir2 nak buat nasi dagang juga.. tp hold dulu sbb ada menu lain pulak yg cik abg ngidam.. hehe..
 
sedap ni kak tp asyik lupa je nak guna rempah bunga ros tu
 
salam...,kak Rosaliza... saya minta izin ambil resepi ni ye... nak tanya kat mana nak dpt kan rempah gulai cap bunga ros tu...
 
musti harum semerbak ngan rempah gulai ni..sedap kan bila gn rempah bunga rose ni.Thanks utk alla n en.rock
 
dasi dagang memang sedap dimakan dengan gulai ikan aya tambah lagi dengan telur rebus..sedapnyer
 
susah nak cari gulai ikan aye yang sedap :)tq fr resepi
 
pada sesiapa yang nak order rempah ni,syarikat pengeluar dah ada fanpage fb untuk rempah ni..boleh tgk https://www.facebook.com/RempahCapBungaRos

setiap order akan disertakan dengan resipi nasi dagang asli terengganu dan beberapa resipi lain lagi..jemput menjengah ya?
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...