Lauk hasil dari
SARDIN MASAK KICAP PEDAS
resipi : K.Nor@SecubitGaram
kongsi bersama : embunrosaliza.blogspot.com
Bahan:
1 tin kecil sardin ~ k.nor guna brand Pertima - guna tin besar
2 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
3 ulas bawang merah ~ dimayang
1 sudu besar cili mesin
5 - 7 sudu besar kicap manis
5 biji cili api ~ diketuk
1/2 cawan air
1/2 labu bawang besar ~ dipotong bulat
1 biji limau kasturi
sedikit garam
minyak
Cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah hingga wangi.
Masukkan cili mesin dan tumis lagi hingga garing.
Masukkan pula kicap dan sos dalam tin sardin.
Masak sekejap dan masukkan air dan garam. Masak lagi hingga mendidih.
Masukkan ikan sardin dan cili api, biarkan merenih.
Masukkan hirisan bawang besar, kacau seketika dan padamkan api.
Perahkan limau kasturi ke dalam masakan dan kacau rata.
Angkat dan hidangkan.
Sedap di makan bersama nasi panas dan telur dadar.
12 comments:
mesti terangkat menu utk lunch ni..sy lak terliur tgk..seb baik saya dah msk gulai ikan..klu x mau nyer sy buat menu yg sama ngan akak..huhu
:)
Post a Comment