Guna loyang besar sangat...kek jadi nipis la pulak.......ni topping tengah cair lg cepat2 snap pic takut simpan peti ais nnt ada yg tak sabar di potongnya nnt. TQ ya HANA, resepi kek yang sedap ini:~
Minta izin c n P resepinya ya Hana
Bahan-bahan ( size loyang 18cm )
- 11/4 cawan tepung gandum
- 1/2 cwn serbuk koko van houten
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 kotak susu coklat (250ml)
- 2 biji telur (size M)
- 1 cawan gula halus
- 1/2 cawan butter
- 3 sudu besar susu pekat
- 1/4 cawan minyak masak n esen vanila
- TOPPING
- 3-5 sudu besar susu pekat
- 1/4 cawan serbuk koko van houten
- 2 sudu besar butter
- 2 sudu besar susu segar
Cara-cara
- Pukul telur,gula dan butter sampai kembang.Kemudian titiskan esen vanila. n pukul lg.
- Ayak tepung,serbuk koko dan baking powder.
- Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur.Kaup balikkan.
- Masukkan susu kotak,susu pekat,minyak dan gaul sebati.
- Masukkan dlm loyang yg telah dilengser minyak/marjerin. Tutup dengan aluminium foil..Then kukus 45min...Dah masak sejukkan.
- Utk topping...campurkan semua bhn dan masak secara double boiler. Then bleh la curahkan kat atas kek yg dh sejuk td.. Hiaslah apa suka...Pastu simpan dlm peti sejuk beberapa jam sebelum dipotong. Taraa...dh siap...bleh la makan....
6 comments:
Post a Comment