Salam bersiaran kembali, kali ini pencuci mulut yang amat terkenal suatu ketika dahulu di kelantan, boleh lah juga di katakan kuih tradisi klate juga. Mengikut Kak Nor Ganu kalo kat Ganu kite orang panggil puli, betul tak kak nor. Lama sangat dah tak makan kuih ni. Agak2nya ada kut 21 tahun, sebab adik akk yang bongsu tu tak pernah makan kuih ni. Masa dulu2 bonda akk rajin sangat buat poli n bungkus manis.
Lepas balik raya haji hari tu, keinginan makan poli ini meluap2..lebih2 lagi dikala hari hujan...nostalgia sungguh kuih ni. Hari tu bila tengok kebun DEDAUN ALAM ada lah pulak poli, tapi dia menggunakan ubi kayu kuning, lagi cantik n lagi lah sedapnya.
Rupanya tak sesusah mana nak buat poli ni, akk pun caling2 bonda akk untuk mengetahui lebih detail lagi resepi poli ni. Maklum lah zaman kanak2 dulu suka mkn n suka tengok aje, nolong tu kureng sikit heheh.
Akk guna mesin parut kelapa je untuk parut ubi kayu ni..alhamdulillah berjaya juga akhirnya projek poli memoli akk ni...kepada yang belum biasa tengok n makan tu, beginilah rupa poli ubi kayu, terima kasih buat En Daun dan Bonda akk ;-
Ginilah rupa poli ubi, ada sapa2 pernah makan tak.
Resepinya pun senang je
Bahan2
3 tongkol ubi kayu ( di parut ) - akk guna mesin kelapa
Daun pisang secukupnya
Cara2nya
Parut ubi kayu kemudian bungkus seperti lepat tapi besar sikit, kemudian kukus selama 30 minit. boleh juga menggunakan loyang untuk mengukus poli ini.
Apabila masa sejukkan terlebih dahulu baru di potong.
Kemudian gaulkan dengan kelapa
Masukkan nisan cair tadi dan boleh lah dimakan
Sebiji kelapa parut putih digaul dengan garam
Nisan cair
2 keping nisan
Sedikit gula melaka
2 cawan air
2 helai daun pandan
Masak bahan2 dia atas sehingga sedikit pekat..anggaran tinggal secawan
Poli di bungkus dan dikukus 30 minit atau sehingga masak
Siap digaul kelapa parut
Poli ni ala2 kuih lopes cuma guna ubi kayu...tapi best la liat manja sikit
Saturday, December 18, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
16 comments:
Poli ubi ni sangat nostalgik. Masa kecik dulu Ma saya suka buat especially musim hujan.
Makan panas2 dgn air nisan dan kelapa kukur yg masin2 lemak tu aduhaiiiiiiii
Akhirnya tercapai juga impian nk buat nk mkn poli ni ye. Ni msti tergoda dgn poli dlm Dedaun Alam..he3..
http://contengcorner.blogspot.com/2010/12/yang-saya-tahu-miss-hurix-ni.html
Post a Comment