Kuih lompang ni pun buat 2 3 hari lepas lepas buat apam pisang tu. Ini lah kuih lompang ku yang malu2 kucing nak tayang lesung pipitnya....lengkuk manja2 je. Rasanya memang sedap, yang ni sekejap je licin kat umah akk, ada rasa macam kasui}~
Resipi ini akk ambil dari Myresipi @ sweetlilly01
KUIH LOMPANG
Bahan-bahan ( . )
- 1 1/2 cawan tepung beras
- 1 sudu makan tepung ubi
- 1 sudu kecil air kapur
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/2 cawan gula merah
- 2 cawan air
- daun pandan
- kelapa parut putih + secubit garam + daun pandan simpul - kukus kejap
Cara-cara
- - satukan gula melaka dan gula pasir dalam periuk kecil kemudian masukkan 1 cawan air bersama daun pandan. masak atas api kecil hingga gula larut. sejukkan sebentar
- satukan tepung beras dan tepung ubi dan tuang satu cawan air dan air kapur. gaul rata
- kemudian tuang air gula yang telah sejuk tadi. gaul hingga sebati
- tapis adunan dan tuang dalam acuan lompang yang telah di sapu ngan sedikit minyak.
- kukus 10 minit atau hingga masak. bila dah masak kuih akan jadi berlubang di tengahnya.
- hidang bersama kelapa parut yang di kukus tadi.
ingatkan nak tayang roti goreng rangup, gambar lak takleh nak transfer dari kamera...
6 comments:
sedapnya kuih lompang.
akak memang suka.masa akak dok kuaters klia dulu..ada satu gerai yang jual kuih lompang ni..memang sedap..
Post a Comment