Assalamualaikum buat semua....mohom maaf banyak2 kerana n3 tergantung atau digantung tak bertali gitu, ada tajuk tak ada cerita, dah lah ramai sahabat yang tak mengenali menu yang popular dikelantan. Mohon maaf banyak2, bukan apa sebenarnya Dak kecil Amani ni tak berapa sihat, selsema n batuk, tapi ragamnya mcm yang demam lak, langsung tak nak duk kat bawah nak BW ngan dia pun dah tak amboh dah huhuhu...ptg ni dia dah baik sikit dari segi perangai tu, boleh lah akk cerita sikit.
Teresek ini sebenarnya sejenis makan yang sangat popular pada masa dahulu, zaman akk kecil2 dulu selalu dapat makan teresek ni. Teresek biasanya dibuat dari jantung pisang, kacang panjang ada juga sesetengah orang menggunakan batang keladi dan di campur dengan bahagian tulang2 ayam ( keropeh heheh ) pedal dan hati ayam. Selalu orang buat semasa kenduri kawen. Akan tetapi akk tak jumpa atau jarang sangat jumpa sekarang ni di tempat kenduri kawen...susah sangat nak makan. Tapi di bulan puasa senang yang amat untuk mencari teresek ini, sebagai pembuka selera.
Hari tu bila tengok rumah LINAPG ada teresek kiriman dari bonda , akk pun teringin lah juga nak makan dan buat teresek ini. Almaklumlah tahu makan, tak tahu nak buat, maka aka pun calling2 lah bonda akk sekadar tanya bahan2 yang digunakan.
Inilah rupa teresek jantung pisang akk yang dicampur bersama cili dan isi ayam
Yang ini nampak fresh je, masa panas2 tu akk terus ambil pic , takut terlupa nak ambil masa nak makan tu..lain sangat nampak pic kan,berkuah
Setelah lama bertapa dalam kuali kuahnya jadi kering n kaler pun bertukar, Selalu yang akk makan macam ni lah rupanya.
Pada mulanya akk ingatkan teresek ni menggunakan serbuk kari, rupanya sedikit pun tidak menggunakan kari. Bahan2nya sama dengan gulai darat.
Untuk resepinya akk hanya boleh bagi bahan2 asas sahaja, kerana kertas yang akk guna untuk tulis bahan2 tu melayang entah kemana.
TERESEK BONDAKU
~ 1 biji jantung pisang - dihiris dan dicelur sekejap
~ 5 biji cili hijau / cili padi, untuk lebih pedas
~ ayam - di potong sederhana
* 1 inci halia
* 1 inci lengkuas
* Sedikit kunyit hidup
* 6 ulas bawang merah @ 1 labu bawang besar holland -
* 1 ulas bawang putih
* 1 sudu besar ketumbar biji - disagai dan ditumbuk halus
* 5 tangkai cili kering
~ 3 cawan santan
~ 2 sudu besar kerisik
~ 1 keping asam keping
~ garam, nisan/gula melaka, secukup rasa
Cara2 membuatnya
Blenderkan semua bahan2 yang bertanda *, sediakan kuali, masukkan ayam, bahan2 blender tadi, garam , nisan, asam keping, dan di masak seketika, atau ayam separuh masak. Kemudian masukkan jantung pisang , guna kan api yang sederhana, selepas itu masukkan kerisik, dan cili hijau. masaklah sehingga kuah tinggal sedikit, atau hampir kering. Siapppp
Nota : bahan2 diatas juga boleh digunakan untuk masak gulai darat kelantan, tapi biar berkuah.
Mohon maaf ya kawan2 yang telah memberi komen pada resipi teresek ini, dan terima kasih atas sokongan kalian, sayang semua
Tuesday, February 22, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
14 comments:
http://www.contengcorner.com/2011/02/tiada-apa-lagi.html
makanan yang dibuat dari ape..saje buat suspen nak bagi sambung2 ye..
Ni teresek yg akk buat sendiri ke? Dh lama x mkn teresek ni. Last mkn masa bln posa thn bila entah. Resepi dh ada dn minta Mein buat, serbuk kari siap beli yg timbang di Psr Siti Khadijah tu. Tp blm direalisasikn..huhu..
http://www.contengcorner.com/2011/02/aku-punya-akai-la-kan.html
ooo guna jantung pisang ek..aritu mmg ada nampak kat umah kak lina tp xleh imejin laa rasa keresek nih..sedap ek kak?nakkk nak...sikit jek!
Post a Comment