Assalamualaikum buat semua, dah lama org dok tayang apam, mcm versi ada yang polkadot dan ada yang dot..dot... Mengikut firasat akk heheh, rasa2nya semua resipi tu berasal dari resipi APAM COMEL @ MYRESIPI @ LILYDVALLEY, tgk pada resipi sama je semua sukatan, cuma ubah inti je. Terima kasih pada penyumbang resipi ini, memang sedap apam ni. Akk tak letak pun inti. Kalo nak tengok pada laporan masakan boleh lah klik2 di SINI, dari 2007 lagi resipi ni
APAM COMEL
Resipi Asal : Lilydvalley @ myresipi
kongsi bersama : embunrosaliza
Bahan-bahan ( 15-20 biji )
3 biji telur-dari peti sejuk
275 gm tepung gandum/tpg kek - 21/2 cawan
220 gm gula halus- 200gm
150gm susu segar/UHT - susu cair
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovallete
Inti Kelapa: - tak boh inti
==kelapa parut
==gula merah
==1 sudu teh tpg jagung-dibancuh dgn 1 sudu besar air
==2 helai daun pandan-pintal
Cara-cara
1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk.
2. Pukul dgn menggunakan mixer pada kelajuan maxima selama 6-8 min.
3. bahagikan kepada beberapa mangkuk & titiskan pewarna mengikut citarasa.
4. masukkan setiap warna ke dalam piping bag ( atau beg plastik yg bersih).
5. Pipe kan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yg telah disusun didalam acuan.
6. masukkan inti kelapa
7. Pipekan lagi adunan yg berlainan warna sehingga 3/4 penuh.
8. Kukus didalam kukusan yg telah dipanaskan selama 10-15 min.
Utk Inti Kelapa:
==Campurkan semua bahan dan masak diatas api kecil sehingga kering/masak.
==Utk memudahkan, inti boleh disediakan terlebih dulu dan bulat2kan.
Notes: Inti kelapa boleh di ganti dgn apa2 perisa filling atau jem.
Notes2: Ini acuan yg biasa i guna. acuan lompang & aluminium...kalo boleh, size paper cups sesuaikan ngan acuan.
gebus gebass apam ni, sedap
Friday, September 30, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
18 comments:
memang betul kata nani tu.. comel sungguh apam2 tu akak... sedapnya nie.. dah lama x makan...
Kejadiannya mmg comel tapi akknya versi gedabak, mula2 ada gak akk buat dlm bekas kecil lupa nak letak dlm acuan leper kejadiannya heheh.
Waalaikummussalam Diana...akknya tu bekas besar maka tak comey manalah kejadiannya, rasa mmg sedap
Assalam Anna, apam ni mmg gebu dan sedap, tapi anak2 akk pun kurang juga mkn setakat amik hati mama dia je,ada juga yg akk letak jem stoberi, tapi komenya lagi sedap yg tak ada inti heheh
memang betul tu, dah macam2 versi ader apam ni...nurul pun pernah juga buat... gebus sungguh apam yang K Rosa buat tu... comey2... :)
* Kak, nnt singgah umah yana amek award yee :=)
kaler biru pn ada gk.hehe
dah lama mengapam..maklom laa kat umah ni krg sikit apam2 ni kn..bak seketui kak..pepagi bute nih lapo lak
Assalam nurul, tu la masing2 kreatif buat mcm2 pesen, mmg gebu apam ni, tapi umah akk ni kalo apam ank2 tak suka, tapi mkn juga sikit
Post a Comment