Dah lama tak mengentri roti puri ni, selalu buat sebab anak2 n makbapaknya suka sangat dengan kesedapan roti yang simple ini. KembOOOng elok je roti.
ni akk tunjuk yg kembOOng je, ada juga yg lepernya bila buat2 malas nak siram ngan minyak, tapi sedap juga yg leper pun
ROTI PURI
resipi asal : yatiezaini@myresipi
kongsi bersama: linapg & embunrosaliza
Bahan-bahan ( 12 biji )
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil yis mauripan
1/2 sudu kecil garam *
3 sudu makan minyak masak *
2 sudu makan gula * (blh kurangkn jika x suka manis)
175ml air panas *
40-50ml air
Minyak utk mengoreng
Cara-cara
1. satukan bahan bertanda (*) n panaskan .. kacau sehingga gula hancur n tutup api .
2. satukan tepung dan yis .. gaulkan
3. no.1 dimasukkn kedlm no.2 , dan digaul dgn mgunakn garfu sehingga bercampur sahaja
4. dgn mgunakn tangan, gaul adunan sehingga menjadi seperti serbok roti / ~ breadcrumb ~
5. tambahkn air sedikit2 dan adun sehingga x melekat kat tgn n mjadi doh
6. perap doh 30min .. pastu blhler dibahagikn doh pd 12 bhgian bulat yg kecil
7. canai doh nipis cam karipap / duit 50 sen
8. siap utk digoreng .....goreng sebijik sebijik ok ...
9. TIPS utk mgoreng : gunakan api yg kecil / sederhana .. org ckp kena pandai main api .. hehe .. kalau guna api yg besar blh mybbkn roti ni x mgelembong / naik kembong
masa mengoreng hdklan disimbah2 kn minyak ke atas roti ni ... bila dah mengelembOOOnng baru lah diterbalikkan ... SELAMAT MENCUBA
begitulah kejadiannya, bila tak siram ngan minyak panas, roti puri ini tidang akan mengelembong, baik2 siram nanti tersiram tangan ke kaki ke, mana lah tau tengah syok2 menyiram ada yg datang sembang ke, mmg kelam kabut jadinya.
13 comments:
Roti puri ni sekali tgk dlm foto ni mcm ubi..hehe..
ooopppps lupa guna yg ni
Gebunya roti akak.. Naz ni selagi encik BM tu tak dibaiki, tak de la nak meroti.. Malas nk uli pakai jemariku yg halus mulus ni..hihihihihih
*xleh nk tggl jejak kt cbox...huu
tu la kan nak naik senang je, bila nak turun bkn main susahnya...;-(
Post a Comment