BAWAL / KEMBUNG MASAK KUALI
Resepi Asal : Cik`Iza @ Myresipi
Kongsi Bersama : embunrosaliza
Bahan-bahan ( 3-4 org )
- 1/2 kg ikan kembung (ikan cencaru, selar @ tongkol pun sedap).
- 4 sudu besar lada boh / cili giling
- * 3 biji bwg merah
- * 3 ulas bawang putih
- * 1/2 inci halia
- * 1/2 inci kunyit
- * 1/2 inci lengkuas
- * 2 btg serai
- 1 sk halba
- 1/3 cwn santan pekat
- 2 sb air asam jawa
- garam, gula and perasa
Cara-cara
- Ikan dibersihkan dan digoreng. Ketepikan ikan yg telah siap digoreng.
- Kisar bahan bertanda *. Dgn menggunakan lebihan minyak goreng ikan tadi (keluarkan sikit minyak kalau byk) tumis bahan kisar hingga naik bau.
- Masukkan lada boh tumis hingga garing. Masukkan air asam jawa n halba. Jika tumisan agak kering boleh masukkan sedikit air.
- Masukkan ikan yg telah digoreng tadi juga santan. Akhir sekali masukkan garam, gula n pak aji.
- Siap utk dihidang. Selalunya saya suka mkn lauk ni keesokan hari, lagi sedap.
13 comments:
Nama menu yg sgt pelik dn mengelirukan.. Bawal masak kuali?? Sekali baca mcm ikan bawal yg masak kuali tu..hahaha..
sy pernah msk cenggini ..resipi dr sepupu..tp dia selalu guna aym gorng separuh masak..mmg marvelous..ye la dia selalu msk untk mkn beradap pengantin..nnt nak cuba lah guna ikan lak..tq
p/s..thnks kak..rasanya dah jadi pop-up tu...
akak memang suka kalau ikandigoreng garing2 macam tu..
brapa riya ikn tu akak beli?
hr tu alla nk beli ikn bawal..
2 ekor kecik2 je dlm 400g je.. rm17 lbh.huhu
sedapnya nampak ikan tu kak..tu pun nampak gambar separuh jer..dari atas smpai tgh..hehe..
Post a Comment